Cisco-tuning a kínai CERNET-nek

A Cisco Systems bejelentette, hogy a világ legnagyobb oktatási hálózata, a CERNET a Cisco CRS-1 Carrier Routing System termékcsaládot választotta országos gerinchálózatának bővítéséhez és összhálózati teljesítményének növeléséhez. Az egész országot behálózó számítógépes oktatási és kutatási hálózatot a kínai kormány alapította, és közvetlenül a kínai oktatási minisztérium felügyelete alá tartozik. A CERNET hálózatában az ezernél is több egyetemhez és oktatási intézményhez több mint húszmillió felhasználó kapcsolódik. Az oktatási és kutatási célú kezdeményezés a kínai internetes gerinchálózatnak is szerves része.

CERNET: a világ legnagyobb oktatási hálózata

A négyrétegű hierarchiával rendelkező CERNET országos gerinchálózatból, valamint regionális, megyei és egyetemi hálózatokból áll. A CERNET országos központja a Csinghuai Egyetemen található, amely egyben a CERNET gerinchálózatának országos működéséért és felügyeletéért is felel. A hálózat tíz regionális hálózati központja, illetve fő csomópontja a Csinghuai Egyetem, a Pekingi Egyetem, a Pekingi Postaforgalmi és Távközlési Egyetem, a Sanghaji Csiaotong Egyetem, a Hszian Csiaotong Egyetem, a Közép-Kínai Tudományegyetem, a Dél-Kínai Műszaki Egyetem, a Kínai Elektronikai Egyetem, a Dél-Keleti, illetve az Észak-Keleti Egyetem, melyek egyben a CERNET regionális gerinchálózatainak működtetését, felügyeletét, valamint a tervezési és hálózatépítési feladatokat is ellátják.

A másodpercenként akár kilencvenkét terabites (billió bites) sebességre is képes Cisco CRS-1 útválasztó-rendszer Kína átfogó informatikai infrastruktúrájának jelentős fejlesztése mellett a CERNET új generációs internetes alkalmazásainak elterjesztéséhez is megteremti az alapokat. A távközlési szolgáltatóknak és kutatói intézményhálózatoknak szánt új generációs Cisco CRS-1 útválasztó-rendszer folyamatos üzemet és rugalmas szolgáltatásokat kínál, és hosszú távra biztosítja az alapokat a korszerű rendszerek üzemeltetéséhez. Az új megoldással elérhető másodpercenkénti 92 terabites sebességgel az USA kongresszusi könyvtárának teljes gyűjteménye letölthető lenne 4,6 másodperc alatt. A CRS-1-eket a Peking, Sanghaj, Kuangcsu, Vuhan és Nanking városokban található központi CERNET-csomópontokba telepítik. A felmérések szerint Kína internetes felhasználóinak száma 2005 júniusában már elérte a 103 milliót.

Azóta történt

Előzmények