CISSP-képzés indul a Műegyetemen

Az amerikai székhelyű (ISC)2 gyártófüggetlen szervezet CISSP (Certified Information Systems Security Professional) minősítése hosszú távra érvényes átfogó elméleti ismereteket ad az it-rendszerek biztonsági vonatkozásairól. A szervezet 110 országból már 42 ezer szakembernek adott át értékes tudásanyagot, kormányok és multinacionális szervezetek is előszeretettel küldik munkatársaikat az (ISC)2 különböző it-biztonsági tanfolyamaira. A hosszú ügyféllistán olyan nagyágyúk szerepelnek, mint a Microsoft, HP, Cisco, Deloitte, Ernst & Young, PwC, CitiGroup, Accenture, Európai Űrügynökség vagy az Interpol.

A cím rangját az is jelzi, hogy a szakmában ez az első ANSI-ISO szabvány szerint akkreditált oklevél, épp ezért megszerzéséhez biztos szakmai tudás és alapos felkészülés szükséges, amit az előírt összetett feltételrendszer meg is követel. A vizsgára jelentkezőnél előírás, hogy az it-biztonság tíz különböző szakterületének egyikén legalább négyéves közvetlen, teljes munkaidős tapasztalata legyen, de a szakmai gyakorlat követelménye szakirányú főiskolai és egyetemi diplomával akár a felére is csökkenthető. Aki egyszer már sikeres CISSP-vizsgát tett, ennek megújítására többet már nem kötelezik, de a minősítés megtartásához időszakonként bizonyos pontszámot el kell érni – például konferenciákon való részvétellel.

A vizsgára készülőknek érdemes a világhálón fellelhető ingyenes tananyagokat is bevonni a felkészülésbe, mert az it-biztonság mind a tíz területét ismerni kell egy bizonyos szintig, hogy a vizsgán esély legyen a sikerre. Íme néhány ajánlat az internetről: SearchSecurity.com, isc2.org, CCCure.Org, Netsecurity.

A következő budapesti tanfolyamot 2006. szeptember 4-e és 8-a között rendezik meg a BME Informatikai Központban. A hazai viszonylatban olcsónak egyáltalán nem nevezhető (korai regisztrációval 1995 euró, más esetben 2785 euró) angol nyelvű, ötnapos kurzus kimondottan a vizsgára való felkészítést segíti, ugyanis a tanfolyamot követően vizsga is lesz Budapesten (2006. szeptember 30-án), amelyre az (ISC)2 honlapján lehet jelentkezni. A 250 kérdésből álló, közel hatórás elméleti vizsga díja 460 euró. Az oktatókat és a vizsgáztatókat is az amerikai szervezet delegálja. A mostani tanfolyam és a vizsga a BME Informatikai Központ és a nemzetközi (ISC)2 közötti együttműködés keretében jön létre, és ezt várhatóan további, a BME által szervezett felkészítő tanfolyamok fogják követni. Részletekkel az egyetem weboldala szolgál, itt lehet a tanfolyamra is jelentkezni, ezen kívül az Informatikai Központ munkatársai az IT.news fórumán is készen állnak a CISSP minősítéssel kapcsolatos kérdések megválaszolására.

Azóta történt

Előzmények