A CNN átverte a nézőket a hologramos kapcsolással?

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódóan a CNN hírcsatorna a fokozott figyelmet kihasználva igyekezett egy látványos újdonsággal szolgálni: chicagói tudósítójuk nem a hagyományos módon, hanem hologramképként jelent meg a New York-i stúdióban. Az adásról készült különféle felvételeket megnézve itt nálunk, az IT café fórumában is többen kifejezték kétségeiket, mivel úgy vélték, hogy nem a holográfia alapelveit, – emellett igen bonyolult s drága – megoldásait használta a tévécsatorna, hanem egy hagyományos eljárást turbóztak fel, s ezt kívánták holográfiaként eladni a nézőknek.

Ezeket a kétségeket látszik alátámasztani Hans Jürgen Kreuzer, a Dalhousie Egyetem elméleti fizika tanszékének tanára, aki a CBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy szerinte némi csúsztatással van dolgunk. A professzor elismeri, hogy az alkalmazott technológia igen látványos és kifinomult, ám úgy gondolja, semmi köze a holográfiához.

Kreuzer szerint a CNN műsorvezetője nem egy valóban megalkotott háromdimenziós képhez beszélt, hanem az előtte lévő üres térhez intézte szavait: vagyis a helyszínen a nézők nem láttak semmit, a számítógépek által generált teljes képet csak a televíziónézők láthatták otthon, a készülékük előtt ülve. A kutató azt feltételezi, hogy valójában nem hologramokat, hanem tomogramokat hoztak létre: a riporternőt számtalan oldalról felvették, majd ezeket a képeket szinkronizálva továbbították a nézők képernyőire – a hologram ezzel szemben egy adott forrásból kivetíthető egy adott térbe.

Kreuzer ugyanakkor elismerte az alkalmazott technológia kifinomultságát, s megemlítette azt is, hogy a holográfia már nincs messze attól, hogy valóban lehetséges legyen egy ilyen tévés kapcsolás, ám szerinte a jelen esetben nem erről volt szó. A jelenlegi eljárásokkal egy személy holografikus képének előállításához olyan koherens fény kell, mint például a lézer, ám ekkor majd két méter átmérőjű sugárzás lenne szükséges, viszont ezt már lehetetlenség megcsinálni, mivel ez már káros lenne a szemre.

Frissítés: Kreuzer aggályaira ráerősít a Cnet visszafogottnak nem mondható kritikája is.

Azóta történt

Előzmények