Legyőzték az újjáépített Colossust


Az újjáépített Colossus

Egy amatőr német kódfejtő nyerte meg azt a versenyt, melyet a brit Nemzeti Számítástechnikai Múzeum nagyszabású projektje keretében írtak ki.

A múzeum 14 év munkájával rekonstruálta a Colossust, a britek legendássá vált kódtörő gépét, melyet a németek titkosított üzeneteinek megfejtésére használtak a második világháborúban, s melynek még a tervei sem maradt fenn, mivel Winston Churchill úgy ítélte meg, komoly nemzetbiztonsági veszélyt okozhatna, ha a gép idegen kezekbe kerülne.

A csütörtökön és pénteken rendezett, Cipher Challange elnevezésű versenyre a múzeum két amatőr kódfejtő csapatot hívott meg, hogy a Colossusszal fejtsék meg azokat az üzeneteket, melyeket egy német team kódolt a világháborúban is használt, eredeti Lorenz S42 kódoló segítségével. A németországi Padernbornból (ahol a Heinz Nixdorf számítástechnikai múzeum található) rádión sugárzott három titkosított üzenetet a legendás helyszínen, a Bletchley Parkban fogták, s nekiláttak a dekódolásnak: egyrészt az újjáépített géppel, másrészt egy laptopon futó, virtuálisan újjáalkotott Colossusszal. Az üzeneteket azonban mások is foghatták, beszállhattak a versenybe, s ennek az lett a következménye, hogy egy német amatőr kódfejtő, Joachim Schuth PC-je és egy saját tervezésű szoftvere segítségével mindkét csapatnál gyorsabban fejtette meg őket.

A múzeum vezetői gratuláltak Schuthnak, majd elmondták, hogy egyrészt tisztelegni akartak a számítástechnika hőskorának fejlesztői előtt (a rekonstruált gép kiállítási tárgy lesz), másrészt pedig anyagi támogatást remélnek a pénzügyileg igen rosszul álló intézmény számára.

Azóta történt