Fej fej mellett a két notebookgyártó óriás

A Compal Electronics úgy számol, hogy – ha az év egészében nem is – az idei első negyedévben biztos megőrzi első helyét a notebookgyártók között. A tajvani szerződéses gyártó elnöke, Ray Csen azt várja, hogy januárban az erős PC-keresletnek köszönhetően a volumen eléri a tavalyi legerősebb hónapokét. Ugyan februárban a forgalom az általában egy hétig tartó holdújévi munkaszünet miatt enyhén visszaesik majd, de márciusban ismét erős lesz.

A cégvezető – derül ki a DigiTimes beszámolójából – az idei évre 45-48 millió noteszgép eladásával számol, ami a tavalyi 36,5 millióhoz képest 23-32 százalékos növekedést jelent. Csen elmondta: a vállalat ötödik notebookgyártó üzemében – mely, akárcsak a többi, a kínai Kunsanban található – a harmadik negyedévben kezdődik meg a termelés, attól kezdve a havi gyártási kapacitás 6 millió darabra nő; de ha a kereslet indokolja, még az idén újabb csarnokkal bővítik a telepet. Jelenleg a gyártósorok kihasználtsága százszázalékos – tette hozzá.

A Compal először tavaly érte be és előzte meg korábban éveken át piacvezető riválisát, a Quanta Computert. A cég több hónapban is történelmi rekordforgalmat ért el, aminek köszönhetően az év második felének java részében átvette a vezetést. Az előrejelzések szerint azonban az idei év végére a Quanta visszaelőz majd: a szintén tajvani vállalat 50 millió notebook eladását tervezi 2010-ben.

Amint az ismert: a nagy márkák – többek között a HP, az Acer, a Dell és az Apple – számítógépeit javarészt tajvani szerződéses gyártók állítják elő. Közülük a legnagyobbak a Compal és a Quanta mellett a Wistron és az Inventec.

Azóta történt

Előzmények

  • Acer: túl vagyunk a nehezén

    A tajvani PC-gyártó szerint elkezdődött a kilábalás a válságból. A mostani negyedévre rekordszámokat vár a cég.

  • Az Acer lesz a legnagyobb

    A lakossági notebookok szegmensében a piacvezetőtől mindössze 0,5 százalék választja el a tajvani gyártót.

  • Az Asus nagyot álmodik

    A vállalat három éven belül fel akar kerülni a notebookgyártók dobogójára.