200 milliárd videót nézünk a neten havonta

Októberben világszerte 201,4 milliárd videót néztek meg az internetezők online – derül ki a comScore új, e területet vizsgáló méréséből. Az internetes piackutató adatai szerint e hónapban a világon közel 1,2 milliárd 15 évnél idősebb felhasználó fogyasztott online nézhető videóanyagot.

A mérés egyik érdekes tanulsága, hogy az online videószolgáltatások piaca rendkívül töredezett, az egyetlen domináns szereplő mellett megszámlálhatatlan kicsi működik. Ahogy azt ki lehet találni, a nagy a YouTube, illetve a Google-höz tartozó videómegosztó oldalak: ezek önmagukban 88,3 milliárd videót szolgáltak ki a hónap során, az összes online nézett tartalom 43,8 százalékát. A comScore adatai szerint ezek 99 százalékát a YouTube-on nézték a felhasználók.

A második legnagyobb forgalmú videómegosztó messze lemaradva a kínai YouTube, a Youku, amely 4,6 milliárd videót közvetített októberben, ami az összes 2,3 százaléka. A harmadik a VEVO 3,7 milliárd felvétellel (1,8%), a negyedik a Facebook közel 2,6 milliárddal (1,3%), és az ötös toplista utolsó helyén a japán Dwango megosztója áll 2,5 milliárd videóval (1,2%). Az adatok szerint a piac fennmaradó közel 50 százalékán ennél kisebb szereplők osztoznak.

A mérés néhány nagyobb piacot részletesebben is megvizsgált. E szerint a felhasználók a legtöbb online videót – fejenként 303, illetve 286 felvételt – Kanadában és az Egyesült Államokban nézték a vizsgált hónapban, míg például Szingapúrban az átlag 153 volt felhasználónként. Ugyanakkor Törökországban volt legmagasabb az internetezők között a videót nézők aránya: itt közel 94 százalék fogyasztott ilyen tartalmat online.

A comScore mérésében nem szerepelnek a nyilvános számítógépekről és mobiltelefonokról, PDA-król kezdeményezett lekérések.

Azóta történt

  • Az internet megöli a DVD-t

    Az Egyesült Államokban az idén először több filmet néznek majd interneten keresztül, mint fizikai adathordozón.

Előzmények

  • Jogsértő lesz a beágyazott videó?

    Az USA-ban egy olyan javaslat került a törvényhozás elé, amely ilyen következményekkel járhat.