CPU-s raszterizálásról a Vulkan API-ra vált a LibreOffice

A GPU-s gyorsítás opcionális funkció, ha nincs meg a szükséges Vulkan 1.1-es implementáció, akkor a CPU végzi továbbra is a munkát.

Az ingyenes irodai szoftvercsomagnak tekinthető LibreOffice esetében az elmúlt években már kiderült, hogy időnként nem restek a GPU-hoz nyúlni, ha bizonyos feladatok gyorsabban végezhetők el általa. Ezúttal is ilyen döntést hoztak, ugyanis a felhasználói interfészt leképező Cairo grafikai motort hamarosan leváltja a Skia, amely már nem csak CPU-s raszterizálást támogat.

A LibreOffice 6.5 fejlesztői verziójában már ki is próbálható az újdonság, így a csomagban található alkalmazások megjelenítéséért már az új rendszer gondoskodik. Ez alapvetően képes a CPU-s raszterizálásra is, ha nincs Vulkan 1.1-es implementációt támogató grafikus vezérlő a rendszerben, de ha utóbbi megtalálható, akkor mehet a GPU-s gyorsítás.


(forrás: Phoronix)

A Skia grafikai motort tartalmazó LibreOffice végleges verziójának megjelenése egyelőre még messze van, hónapokat kell majd várni rá, a fejlesztői verziókat pedig nem feltétlenül ajánlott használni, mivel ezek nem mentek át olyan tesztelésen, mint a véglegeshez közelítő változatok, így elképzelhető, hogy helyenként instabilak. Mindenesetre az irány látszik, és gyakorlatilag a Vulkan API ezzel bekerül egy irodai programcsomagba is. A GPU-s gyorsítástól egyébként leginkább a reszponzivitás javulhat, elvégre a GPU jóval gyorsabb raszterizálásban, mint a CPU, de ez is inkább az extrém munkavégzés folyamán éreztetheti majd a hatását, vagy akkor, ha az adott gépben a processzor nem valami erős.

Azóta történt