Magyar IT-vállalkozás a Financial Timesban

A CryptTalk a szakmai elismerések ellenére sem lett még eddig sikertermék, de az alapítók bizakodóak.

Néhány éve két okból is nagy visszhangot váltott ki a CryptTalk alkalmazás megjelenése: egyrészt mivel az innovatív technológia komoly elismerést aratott szakmai körökben, Startup Innovációs Díjjal is kitüntették a Parlamentben, másrészt pedig azért, mivel gyakorlatilag ugyanekkor a politika is felfigyelt rá, és szóba került, hogy a kormány a terrorizmus elleni hatékony fellépésre hivatkozva az ilyen megoldásokat ellenőrzés alá vonná.

A vihar azóta lecsillapodott, a szolgáltatóknak csak a metaadatokat kell biztosítaniuk a hatóságoknak, és ma a világ egyik vezető gazdasági lapja, a Financial Times publikált egy interjút, amelyben Kun Szabolcsot, a hívástitkosító alkalmazást kínáló cég alapítóját és vezérigazgatóját kérdezték vállalkozásuk állapotáról.

A 34 éves vállalkozó elmondja, hogy 2010 körül kezdtek egy titkosítón gondolkodni, amikor tapasztalták, hogy bizalmas üzleti információk szivárognak ki a telefonokról. Társával, a szintén tapasztalt távközlési mérnöknek számító Megyeri Attilával ekkor kezdtek egy biztonságot nyújtó szoftveres megoldáson dolgozni, mégpedig egy olyanon, amelyben nincs „hátsó kapu”, egy olyan rés, amelyen át akár a kormányok, akár a bűnözők, az ipari kémek hozzá tudnak férni a tartalmakhoz – ezért fejlesztettek egy p2p titkosítást alkalmazó algoritmust.

Az ilyen technológiákat eddig az tette kevéssé vonzóvá, hogy titkosítási-feloldási folyamat miatt átlagosan két másodperces késés tapasztalható hívás során – ám a mérnökök megfeszített munkával kiküszöbölték ezt a késleltetést.

A kezdet biztató volt, így befektetők segítségével létrehozták Svédországban az Arenim Technologies nevű vállalkozást – azért Svédországban, mivel a várható jogi és politikai problémák miatt olyan helyet kerestek, ahol a jogrendszer komolyan védi a magán- és üzleti adatokat. Az operációs központ Svédországban van, a fejlesztői munkát Budapesten végzik.

Az alkalmazást az iPhone-ra fejlesztették, 2014-ben jelentek meg a piacon, és mivel titkosítása olyan, hogy a gyártó sem képes visszafejteni, gyorsan híre ment.

A kereskedelmi siker ennek ellenére elmaradt, jelenleg 15 ezer felhasználójuk van, ennek fele Magyarországról fizeti a havi 20 eurós előfizetési díjat. A cég gazdasági vezetője egyrészt természetesnek tartja egy ilyen terméknél a lassú felfutást, ugyanakkor reménykedik abban, hogy a vállalkozások végre rájönnek, hogy megéri védeni az adataikat. Emellett abban is bíznak, hogy a hamarosan megjelenő androidos verzió újabb lökést ad a vállalkozásnak.

Előzmények