Csak „működő” másolásvédelem alapján lehet perelni


Egy helsinki kerületi bíróság tegnapelőtti határozatában kimondta, hogy a DVD-filmek esetében alkalmazott CSS-másolásvédelem „hatástalan”, ezért a feltörésére közzétett módszerek alkalmazása és terjesztése nem számít bűncselekménynek. Ez az első eset, hogy egy európai ország az EU 2001-es direktívája alapján módosított szerzői jogi törvény azon kitételét alkalmazta, mely szerint az számít büntetendő tettnek, ha valaki működő, hatásos technológia kikerülését, semlegesítését, feltörését oldja meg vagy terjeszti. A finn szerzői jogi törvényt is ez alapján módosították, s a bíróság most már mérlegeli az ilyen eljárásokban azt is, hogy a jogsértéssel vádoltak olyan technológiát kerültek-e meg, amelyik „valódi védelmet biztosít”.

A szóban forgó ügyben finn aktivistákat fogtak vád alá, akik az új törvény elfogadása után, 2005-ben egy weboldalra feltették azokat az információkat, melyek segítségével hatástalanítani lehetett a filmes DVD-ken alkalmazott CSS-t (Content Scrambling System), majd bementek egy rendőrőrsre feljelenteni magukat, hogy talán megsértették a szerzői jogi törvényt. Valójában úgy vélték, nem fogják őket zaklatni, sőt, ám meglepetésükre az esetből bírósági ügy lett.

A bíróság által felkért szakértők elmondták, hogy norvég hackerek a CSS-védelem kikapcsolásának módszerét már 1999-ben megoldották, s ezek a megoldások azóta könnyen és ingyenesen elérhetőek az interneten bárki számára. Az ítélkező testület ez alapján megállapította, hogy a CSS ezek után nem felel meg célzott feladatának, következésképpen a feltörési módszer terjesztése nem számít törvénysértésnek, a vádat ejtették.

A finn aktivisták szerint a hebehurgyán előkészített direktívának, illetve törvénymódosításnak köszönhetik a sikerüket, ám ennek az ítéletnek messzire mutató következményei lehetnek, mert – legalábbis az ő értékelésük szerint – ha egy védelmi megoldásról bizonyítani lehet, hogy az ellene alkalmazott feltörési eljárás „nagy mértékben” elterjedt, hogy „könnyen hozzáférhető”, akkor azt is bizonyítani lehet, hogy a védelmi technológia a funkcióját nem képes betölteni, ezért a feltörési módszerek alkalmazói ellen nem lehet eljárásokat indítani.

Azóta történt

Előzmények