Vasárnapi csetresz

Mozilla Bespin

A Bespin a Mozilla Labs friss kísérlete: egy nyitott, kiterjeszthető, webalapú keretrendszer kódszerkesztőknek, melynek célja, hogy növelje a fejlesztői munka hatékonyságát, s egyben népszerűsítse a nyitott szabványokat. Röviden: kódok szerkesztése böngészőn keresztül.

A jelenlegi, 0.1-es verziót JavaScriptben írták, támogatja a HTML- és a JavaScript-fájlokat. Ilyen kezdeményezések vannak már szép számmal, de a még igen kezdetleges állapotban lévő Bespin sokat ígérő kezdeményezés, s azt se felejtsük el, hogy a Mozilla áll mögötte.


Percenként mennyi az annyi?

Igen sok olyan webes alkalmazás, weboldal található már a neten, melyek bizonyos statisztikai adatokat, pontosabban az adatok változását kívánják különleges vizuális formában (nem grafikonként) megjeleníteni. Ilyen például az amerikai szolgáltató, a Sprint „Now” nevű, ütős widgetgyűjteménye, amely a keresésektől kezdve, a kivágott fák mennyiségén keresztül, az elküldött e-mailek számáig igen sokféle adatváltozást mutat valós időben.

Ehhez hasonló, ám sokkal inkább szórakoztató jellegű a „so many a second”, ahol a képernyőn lehulló ikonok jeleznek bizonyos változásokat: születések száma, eladott mobiltelefonok stb. A felhasználók maguk is indíthatnak egy kategóriát, ha megadják a percenkénti változást – s ez kiválóan jelzi a vállalkozás komolyságát is.

Mire ajánlhatjuk fel számítógépünk szabad kapacitását?

Mi is írtunk már többször is azokról a vállalkozásokról, melyek arra építenek, hogy a felhasználók egy kliensprogram segítségével önként felajánlják számítógépeik szabad számítási kapacitását, s az így létrehozott „szuperszámítógép” , illetve a BOINC kliensek segítségével hatalmas adatmennyiségeket igyekeznek feldolgozni.

A legismertebb ezek közül az idegen élet jeleit kutató SETI hasonló programja, de nemrég írtunk arról, hogy az éghajlatváltozás előrejelzésére, elemzésére is létrejött egy kezdeményezés. A makeuseof.com nemrég összegyűjtötte a 10 legfontosabb ilyen lehetőséget, köztük az előbb említettet is, de található ezek között rákkutatással vagy nanotechnológiával foglalkozó projekt is.

Azóta történt

Előzmények

  • Vasárnapi csetresz

    Ikonok szervezése az asztalon, takarékos nyomtatás, erőforrás-megosztás, s az internet története dióhéjban.

  • Vasárnapi csetresz

    Virtual Earth, Google Earth, YouTube, Atalasoft.

  • Vasárnapi csetresz

    Enso: a gyorsabb navigálásért, valamint a PDF Text Online, egy online használható PDF-text átalakító.