Etikus hackerek versenyeznek Budapesten

A népszerű Certified Ethical Hacker képzést jegyző EC-Council hat kontinensre kiterjedő IT-biztonsági bajnokságot hirdetett etikus hackerek részére. A szeptemberben megrendezésre kerülő nemzetközi bajnokság célja, hogy világszerte felhívják a figyelmet a kiberbiztonság növekvő fenyegetettségére, és egyben játékra hívják az IT-biztonsági szakembereket.

„Ez a verseny egy remek lehetőség az etikus hackerkedéssel foglalkozó szakemberek számára, hogy nemzetközi mezőnyben mérettethessék meg magukat. A kezdeményezést még az ITU, az ENSZ szakosított telekommunikációs szervezete is támogatja, ami jól mutatja, hogy a téma fontosságát világszerte egyre inkább tudatosítani kell, és egy ilyen játék jó lehetőség erre” – mondta Fóti Marcell, az EC-Council magyarországi képviseletét ellátó NetAcademia Oktatóközpont vezetője.

A nemzetközi döntőt kontinensenkénti elődöntők előzik meg, melyekre elismert hacker- vagy egyéb IT-biztonsági rendezvényeken kerül sor. Az európai elődöntő színhelyéül a magyarországi Hacktivityt választották, amely szeptember 17-18-án lesz Budapesten.

A bajnokságon részt vevő csapatoknak a játék keretében ethical hacking témájú feladatok sorozatát kell majd megfejteniük, melyek között egyaránt lesznek támadó és védekező jellegű biztonsági feladványok. A négyszázezer dollár összdíjazású versenyre a nevezés folyamatos, a szervezők 4-6 fős csapatok jelentkezését várják – részletek a rendezvény weboldalán olvashatók.

Azóta történt

Előzmények

  • Hány hackerpontod van?

    Az alapító egy olyan oldalt szeretne, ahol képes a valódi hackereket összegyűjteni, a pontozási rendszerrel pedig rangsort is fel akar állítani.

  • Hackereket támogat amerikai hadsereg

    A szervezést az ilyen ügyekben illetékes DARPA részéről egy korábbi, világhírű hacker irányítja, Peiter Zatko.

  • Magyar díjazott a hackervilág Oscarján

    A nicknév ismeretlen lehet még az informatikai szakmán belül is, többek között épp ez jelzi, hogy az elismerés megfelelő helyre került.

  • A cégek rühellik az etikus hackereket is

    A támadható pontokat keresi az etikus hacker, de nem hágja át a törvényt. Sokan közülük jobbító szándékkal cselekszenek, az esetleges gyenge pontokra pár soros emailben hívják fel a figyelmet.