Már működik a világ legnagyobb képernyője

A Dallas Cowboys új futballstadionjában nemrég üzembe helyezett HD-képernyő hivatalosan is bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, mivel jelenleg ez a legnagyobb ilyen típusú eszköz.

A négyoldalas, hivatalosan szeptember 28-án bekapcsolt kijelzőt a Mitsubishi Electric készítette. A cég saját technológiájával (Diamond Vision) gyártott LED-es képernyőket a stadion közepén lógatták fel 27 méter magasan, a két nagyobb mérete 22 x 49 méter, a két kisebbé 9 x 15,5 méter. A berendezés 600(!) tonna súlyú, a képernyők teljes felülete több mint ezer négyzetméter, ami 3268 darab 52 colos televízió képernyőfelületének felel meg, s összesen 10 584 064 LED található rajtuk.

Azóta történt

  • 1962. október 17.

    A General Electricnél dolgozó Nick Holonyak Jr. közzéteszi az első gyakorlatban is használható LED (Light Emitting Diode – fénykibocsátó dióda) leírását. E diódák karrierjét előnyös tulajdonságaik alapozták meg: a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállóak és hosszú az élettartamuk.

Előzmények