Hackertámadás érte az Európai Bizottság rendszerét

Egyelőre sem a túlterheléses támadás végrehajtóiról, sem azok motivációiról sincsenek információk.

Ismeretlen támadók túlterheléses (DDoS-) támadást indítottak tegnap délután az Európai Bizottság (EB) informatikai rendszere ellen, mely jelentős fennakadásokat okozott a munkában, és amelynek következményeit éjszakáig még nem sikerült teljes mértékben elhárítani – számolt az incidensről elsőként a Politico. Mivel a DDoS-támadások nagyon gyakran több hullámban érkeznek egymás után, a biztonsági szakemberek dolgoznak azon, hogy erre is felkészüljenek.

Amint a szakemberek észlelték a támadást, először arra gondoltak, hogy betörési kísérlettel van dolguk, de nem sokkal később kiderült, hogy DDoS-ről van szó, vagyis másodpercenként több millió lekérést küldtek az EB szervereire, hogy átmenetileg megbénítsák, illetve lelassítsák a működést.

DDoS
[+]

A Bizottság szóvivője elmondta a Politicónak, hogy adatvesztés nem történt, a támadást egy idő után sikerült blokkolni, és közben a szolgáltatások nem álltak le – bár a hozzáférési sebességek jelentősen lelassultak. Egy másik forrás szerint viszont a lassulás délután olyan mértékű volt, hogy az több szekcióban gyakorlatilag lehetetlenné tette a munkavégzést.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy ki vagy kik állhatnak a támadás mögött, de komolyan valószínűsíthető, hogy az akció kapcsolatban áll azzal, hogy tegnap zajlott Brüsszelben az EU-Ukrajna csúcstalálkozó.

Azóta történt

Előzmények