Dögös géppel támad a Dell

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk: 2010-ben a legnagyobb mozgás a mobil eszközök piacán lesz, s az elmúlt egy-két hónap hírei alapján az a feltételezés sem teljesen alap nélküli, hogy a táblagépek fejlesztései eljutottak abba a fázisba, amikor a cégek piacra is lépnek ezekkel a termékekkel.

Habár sokan fogadták fanyalogva az év elején az iPad koncepcióját, ám úgy tűnik, a gyártók másképp gondolják: nagyon valószínű, hogy a Microsoft terméke is közel áll a debütáláshoz, ma számoltunk be arról a kampányról, melyet a HP folytat, s friss hír, hogy a Dell ilyen irányú törekvései is előrehaladott állapotban vannak (és arról a pezsgésről még nem is szóltunk, ami a könyvolvasóknak szánt eszközök piacán tapasztalható).

Mint már annyiszor, most is az Engadget munkatársai jutottak belső információkhoz, s ők tettek közzé két olyan bemutatóképet, mely a Dell új termékére vet fényt. A cég „Streak” kódnéven futó fejlesztéséről már a mi portálunk is beszámolt. A kiszivárogtatott slide-okon az Android-alapú táblagép látható (már ha az ötcolos még táblának tekinthető), melynek leendő tulajdonosai az Amazon 300 ezer e-könyvet, 50 ezer filmet és tévéműsort, illetve egymillió MP3-as zeneszámot tartalmazó adatbázisához férhetnek hozzá – többféle üzleti konstrukcióban: lehet majd egy napos kölcsönzést is kérni, de lehetőség lesz folyamatos előfizetésre is. Elég tisztán látszik az Apple modelljének követése, másolása. Nagyon úgy tűnik – és ebből a szempontból relevánsnak látszik a Wired megfogalmazása –, hogy a Google, az Amazon és a Dell együttesen, szövetségben veszik fel a versenyt az e területen szinte egyeduralkodó Apple-lel.

Dell
Forrás: Engadget

A mini tábla tulajdonosainak a most napvilágot látott adatok szerint ingyenes 3G-hozzáférésük lesz a Kindle-áruházhoz – ez nagy előny lehet, mivel az iPad konstrukciójában csak akkor kap az előfizető 3G-t, ha a drágább gépet veszi meg, emellett pedig a havi 15-30 dolláros havi díjat is kifizeti.

A kiszivárgott anyag alapján történő spekulációkat egyelőre sem a Dell, sem az Amazon nem kívánta kommentálni.

Az biztos, hogy egyre több olyan eszközzel találkozunk, melyek összezavarják a kialakult munkamegosztást portálunkon: nem tudni, hogy egy adott gépről a Prohardver írjon, mert PC, mert hardver, a Mobilarena, mert mobil eszköz, vagy az IT café is, mert technológiailag számít újdonságnak. Valóban fontos év lesz a 2010-es.

Azóta történt

Előzmények

  • Csak lassan tér magához a Dell

    Talán az év második felében beindul a nagyvállalatoknál is a PC-vásárlás, addig marad a soványabb hasznot hozó fogyasztói szegmens. A negyedik negyedévben is elmaradt a katarzis.

  • A Google meglépte: online e-könyvesboltot nyitnak

    Már jó ideje várható volt, hogy a keresőcég megindítja a terjeszkedést az e-könyvek piacán, s 2010-től el is indul a Google Editions.