Detektálja a hamis GeForce-okat az új AIDA64

A FinalWire kiadta az AIDA64 nevű rendszerdiagnosztikai program legújabb, 5.99-es verzióját. A frissítés szokás szerint figyel a hardverek jobb kezelésére, így továbbfejlesztett támogatásban részesülnek a Z390-es alaplapok, továbbá SanDisk X600 SSD és LSI RAID kontrollerek, illetve bővített információkkal szolgál a program az AMD Radeon Pro 555X, Radeon Pro 560X, Radeon RX 580 2048SP és Radeon RX 590 jelzésű, illetve NVIDIA GeForce RTX 2000 sorozatú, valamint Quadro RTX 4000, 5000 és 6000 típusú VGA-kkal kapcsolatban. Mindemellett elérhető az Aqua Computer D5 Next és Quadro szenzorok, valamint a Matrix Orbital GTT és RoboPeak RPUSBDisp LCD-k támogatása.

A GPU-khoz írt szintetikus tesztek is javultak, illetve AVX-512-re való optimalizálást kapott az Intel Cascade Lake szerverprocesszora. Ez vonatkozik a teljesítményt, illetve a stabilitást mérő modulra is, viszont utóbbi esetben számít az AIDA64 típusa, mivel az Extreme verzió maximum 4, míg a Business, Engineer és Network Audit opciók maximum 32 processzorcsoportot kezelnek.


[+]

Az AIDA64 továbbra is koncentrál az RGB LED-ekre, amelyekhez megpróbálják hozzákapcsolni a hasznosságot. Többek között a Cooler Master MasterKeys MK750 és SteelSeries Apex M750 billentyűzeteken, a Cooler Master MasterMouse MM530 és SteelSeries Rival 600 egereken, SteelSeries QcK Prism egérpadon, illetve a Corsair ST100 headsetet tartó kiegészítőn olyan információkhoz rendelhető a LED-ek vizuális megjelenése, mint a hőmérséklete, a feszültség, a fogyasztás, esetleg a ventilátorok fordulatszáma. Ergo, ha ezek például változnak, akkor a LED-ek színe is más lesz, vagyis tényleges információt fognak hordozni a felhasználó számára, az persze nyilván beállítás kérdése, hogy mit. Javult még a Corsair Sabre RGB LED egér támogatása, illetve a Corsair K70 RGB MK.2, K70 RGB MK.2 SE és Strafe MK.2 billentyűzetek kezelése is elérhető.

Egy hamis GeForce az új AIDA64-ben
Egy hamis GeForce az új AIDA64-ben [+]

Kifejezetten hasznos újítás még az is, hogy az új AIDA 64 detektálni tudja a hamis NVIDIA GeForce VGA-kat. Ezzel kapcsolatban egy hónapja már írtunk egy hírt a GPU-Z kapcsán, és lényegében most is ugyanerről van szó, elég sok ilyen termék van a nem túl megbízható kereskedőknél a piacon, de az új modullal könnyen kideríthető, hogy azt kapta-e a vásárló, amiért elvileg fizetett.

A Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista, XP, 2000, Me, NT 4.0, 98 és 95 operációs rendszerrel kompatibilis AIDA64 5.99-es verziója letölthető a hivatalos weboldalról. A megszokott próbára is van lehetőség, ami 30 napig tart. A program automatikus frissítésre is képes, melynek segítségével az AIDA64 folyamatosan naprakészen tartható. Választható a frissítések keresési gyakorisága, illetve opcionális frissítési csomag mentése helyi mappába.