A McDonald’sben nem szeretik a digitális szemüveget

Ha arra gondolunk, hogy a közeljövő egyik igazi slágerterméke lehet a Google digitális szemüvege, akkor egy friss történet kapcsán arra is rá kell jönnünk, hogy az új eszköz új konfliktusokat fog teremteni.

A történet főszereplője egy híres/hírhedt kanadai kutató, Steve Mann, aki többek között arról is nevezetes, hogy saját magát a „hordható számítástechnika atyjának” tartja. Habár ez a megnevezés minden bizonnyal túlzás, az igaz, hogy több eszköz kifejlesztése is a nevéhez köthető, köztük van az az EyeTap nevű készülék is, mely fejre rögzítve hordható, és számítógép által generált képet közvetít a szemnek.

EyeTap

Mann ezt az eszközt viselte július elsején is, amikor családi vakációjuk során Párizs egyik McDonald’s éttermébe tértek be. Itt a kutató szerint inzultus érte őket, ugyanis az alkalmazottak állítólag erőszakosan akarták megszabadítani a digitális szemüvegtől, mivel attól tartottak, hogy azzal felveszi a helyiségben történteket, így megsérti az ott dolgozók magánszféráját. Történt ez annak ellenére – állítja Mann –, hogy ő bemutatta az orvosi dokumentációt, mely szerint segédeszközként szüksége van az EyeTapre.

Mann a blogján képeket is közöl, melyeket állítólag a szemüveggel rögzített, ami egyébként állítása szerint a dulakodásban meg is sérült.

Az étterem a Facebook-oldalán azt válaszolta Mann vádjaira, hogy vizsgálják a történteket, és eddig arra jutottak, hogy az alkalmazottak valóban nem nézték jó szemmel a különös szerkezetet viselő vendéget, tényleg nem szerették volna, ha valaki képeket vagy filmet készít róluk, de erőszakhoz nem folyamodtak.

Azóta történt

Előzmények