Digitális korszakváltás a televíziózásban is

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter kedden a tihanyi Internet Hungary konferencián jelképes gombnyomással elindította az Antenna Hungária (AH) digitális földfelszíni televíziós műsorszórását (DVB-T). Így tegnaptól Kabhegy és Budapest körzetében egy hagyományos tetőantenna és egy úgynevezett set-top-box segítségével bárki digitális minőségben tévézhet. Az adóindítást többen is a digitális korszakváltás legjelentősebb lépéseként értékelték. Az első ütemben az AH a három közszolgálati programot – MTV, M2, Duna TV – sugározza, de a szabályozási kérdések tisztázása után az RTL Klub és a TV2 digitális adása is megkezdődhet, a rendszer teljes kiépülésével pedig akár 10-15 csatornára bővülhet a kínálat. A tökéletes képminőségen és a programok növekvő számán túl a DVB-T egyéb interaktív, értéknövelő szolgáltatásokat is lehetővé tesz. A dekóderek néhány elektronikai üzletben már most is kaphatók, várhatóan a nagyobb áruházláncok is megkezdik forgalmazásukat. A megnyitón Kovács Kálmán kiemelte, hogy a DVB-T rendszerre való átállás nemcsak uniós elvárás, hanem nemzeti érdek is, hiszen a háztartások 30 százaléka számára – ahol hagyományos antennával tévéznek, és így csak három program nézhető – az információs hátrány csökkentését is szolgálja majd.

Kovács György ORTT-elnök a szabályozás, és ezen belül a médiatörvény módosításának szükségességére hívta fel a figyelmet, mert pillanatnyilag ez akadályozza a fejlődést. Lévay Örs, az AH elnöke kijelentette, hogy az AH szakemberei és műszaki berendezései készen állnak a fogyasztók számára kézzelfogható előnyöket nyújtó szolgáltatásra, és azt reméli, hogy az első ütem megindításával lendületet adnak a digitális sugárzásra való teljes átállásig tartó folyamatnak. Az EU 2012-ben szabta meg az analóg sugárzás lekapcsolásának végső időpontját.

A megnyitó után tartott sajtótájékoztatón László Géza, az AH vezérigazgatója európai példákra hivatkozva kiemelte, hogy állami szerepvállalás nélkül nem képzelhető el a DVB-T elterjedése. A technológiai semlegesség elvének érvényesítése a televíziós platformok piacán az állam proaktív, versenypárti fellépését igényli, amely megnyilvánulhat a dekóderek árának állami támogatásában éppúgy, mint a szükséges technikai beruházásokhoz való hozzájárulásban.

Azóta történt

Előzmények