Digitális tévé és széles sávú net a városlakóknak

Nemes törekvés és mára már technológiailag is megvalósítható egy egész város lakosságát egyetlen széles sávú hálózatra kapcsolni. Ez egyéb előnyök – például az egységes digitális televíziós rendszer – mellett az e-önkormányzatok hatékony működése és a távmunkavégzés elterjedése szempontjából is kulcsfontosságú. A megvalósítás ugyanakkor többféle lehet – míg az európai kontinensen az üvegszálas elgondolások is népszerűek, addig Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban kizárólag WiFiben gondolkodnak a városatyák.

A brit szigeteken általában a belvárosi lámpaoszlopok hordozzák a vezeték nélküli hálózati infrastruktúrát, de a The Register szaklap híradása szerint nemrégiben a British Telecom nyilvános telefonfülkéin is megjelentek a berendezések. A brit telefontársaság és a The Cloud WiFi-szolgáltató által kötött megállapodás alapján négy londoni városrészt és nyolc nagyvárost – Edinburgh, Leeds, Manchester, Birmingham, Nottingham, Oxford, Cambridge és Liverpool belvárosát – fedik le széles sávú vezeték nélküli kapcsolattal, a bevételeken pedig osztoznak. Az Egyesült Államokból azonban egyaránt hallani jó és rossz híreket – míg a már átadott New Orleans-i városi WiFi-háló kiváló szolgálatot tett a Katrina hurrikán idején, addig San Francisco városának "TechConnect" névre keresztelt projektje körül csak a viharfellegek gyülekeznek a közbeszerzési pályázat körüli visszaélési gyanúk miatt.

A legfrissebb hír Párizs nevéhez köthető. Az APA osztrák hírügynökség szerint hamarosan kiírnak egy az egész városra kiterjedő széles sávú hálózat megvalósítására szóló pályázatot. A francia fővárosban üvegszálas hálózatot (fiber-to-the-home, FTTH) képzelnek el, hasonlót ahhoz, amilyenről Amszterdam városi tanácsa a közelmúltban már el is fogadta a megvalósítási terveket. Az Index értesüléseivel ellentétben nincs szó arról, hogy a párizsi polgároknak ezentúl alanyi jogon járna a széles sávú internet, Bertrand Delanoë polgármester mindössze a szociálisan rászorulókat juttatná alacsonyabb sebességű internethez. A befektetés volumenét tekintve szükség is lesz rá, hogy Párizs hálózata is átgondolt üzleti modell alapján kezdjen működni: becslések szerint mire az amszterdami háló városi méretűvé nő, 300 millió eurót fog felemészteni – a háromszor annyi lakost kiszolgáló párizsi beruházás költségeit ezek alapján alsó hangon is egymilliárd euróra kalkulálják.

Azóta történt

  • Egyre fontosabbak a gyors WLAN-eszközök

    A 100 Mbps feletti eszközök húzzák a piacot, így nagy várakozás övezi a még elfogadásra váró 802.11n szabványt.

  • Romániából támadják a magyar piacot

    Önmaga számára is tisztázatlan jogi helyzetben hirdette meg műholdas műsorterjesztési szolgáltatását a Digi TV, amely dömpingáraival igyekszik betörni a magyar piacra.

Előzmények