Dögös desktop Linuxon

A Novell februárban bemutatta a Unix operációs rendszerek alatt használható Xgl (OpenGL-alapú X) rendszer látványos újdonságait. Ez a grafikus alrendszer a számítógépek videokártyáinak háromdimenziós képességeit használja az ablakok megjelenítéséhez, például olyan tetszetős effektusok valósíthatók meg vele, mint az áttetsző vagy animált ablakok. Hasonlóan élettel teli desktoppal majd csak a második félévben megjelenő Windows Vista egyes változataiban találkozhatunk, de a Microsoft megoldása természetesen nem erre a nyílt forrású alrendszerre, hanem az Aero kezelőfelület alapját adó Desktop Window Managerre épül.

A Novell a tavaly leigazolt David Reveman mérnök irányításával vesz részt az Xgl fejlesztésében. A szoftvervállalat által most kiadott Compiz ablakkezelő segítségével a fejlesztők könnyedén hozhatnak létre olyan bővítményeket, amelyek rendkívül látványos grafikus effektusokat valósítanak meg. „A nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztői szabadon engedhetik kreativitásukat, mivel új, speciális effektusokat és felületmintákat építhetnek be bővítményeként az Xgl/Compiz rendszerbe. Ez a lehetőség jelenleg egyetlen más platformon sem valósítható meg” – mondta a bejelentés kapcsán Nat Friedman, a Novell Linux-fejlesztő csoportjának alelnöke.


Az egyik attrakció

Az Xgl fejlesztése jelenleg kezdeti stádiumban van, de az eddigi eredmények bíztatóak. Amint az is, hogy a videochipeket fejlesztő nagyobb vállalatok – az NVIDIA és a ATI – támogatja a rendszert. Testvérlapunk, az Index nemrég rövidebb cikkben számolt be az Xgl-ről, melynek képességeit a Novell is több videóval illusztrálja.

Azóta történt

Előzmények