FPV: a jövő társasjátéka

A The Verge egy új, egyre inkább terjedő őrületről számolt a minap: a távirányítású, kamerával felszerelt drónokkal folytatott versenyről. Míg a számítógépes játékok világában különösen népszerűek az úgynevezett FPS játékok (First-Person Shooter, azaz a belső nézetű lövöldözős játék), ezt a vélhetően világtrenddé váló versenyt analógiásan hívhatjuk FPR-nek (First-Person Racing), vagy kissé átalakítva a jelentést FPV-nek, az alkalmazott technológia után (First-Person View, vagy más néven Remote-Person View – RPV –, az a módszer, melyet a fegyverként vagy felderítőként használt katonai drónoknál is alkalmaznak: kamera segítségével végrehajtott rádiós távvezérlés).

FPV League
[+]

Mindezt az teszi lehetővé, hogy a drónok fejlesztése rohamléptekben zajlik, és egyre több kis méretű eszközt lehet kapni – nem mellesleg folyamatosan csökken az áruk. A The Verge is egy ilyen kis gépekkel megrendezett versenyről számolt be. A drónversenyeket szervező brit FPV League egy száz méter hosszú erdei pályát alakított ki. Mivel a hely szűkös volt arra, hogy egymással közvetlenül versenyezzenek, ezért a többségükben saját készítésű repülők az órával tették ezt meg. A nevezési díj tíz font volt, ezért négy kört futhattak: a győztes megkapta a befizetett összeget.

A verseny igencsak hasonlít egy videójátékra, de van egy nagy különbség: ha az irányító helytelenül navigál, és lezuhan vagy ütközik a drón, akkor nem lehet egy gombnyomással „új életet” lehelni bele: vagy megjavítják, ha lehetséges, vagy számukra vége a versenynek.

Azóta történt

Előzmények