Jött a drón, a nagymama lelőtte

Sok-sok gondot fognak még okozni ezek a kis készülékek, különösen ott, ahol a magántulajdon szent.

Általában a kis színes, érdekesség kategóriákban számoltunk be arról, hogy valaki fegyvert fogott egy drónra, illetve úgy döntött, hogy ha a tulajdona fölött repül el, akkor ő azt nem hagyja. Ezek az elhatározások és tettek az egész világra jellemzőek, de különösen az Egyesült Államokra – egyrészt mert ők élen járnak a technológiában, másrészt azért, mivel a szövetségi állam egyik legerősebb pillére a magántulajdon tisztelete –, az USA-ban, a filmekből szerezhető információkkal ellentétben roppant szigorúan szabályozva ugyan, de kiemelt jog a birtok háborítatlanságának megőrzése.

A tehenek

A szóban forgó 65 éves észak-virginiai nő, Jennifer Youngman még a nyáron, júniusban ragadtatta el magát a helyi lapok beszámolói szerint, de a híre csak mostanában terjedt el. A történetet az Ars Technica dolgozta fel, akik korábban már két hasonló esetről is beszámoltak. Megkeresték a tulajdonát harciasan védő nőt – aki egyébként a híres színész, Robert Duvall szomszédja – , és ő elmondta, hogy épp a vasárnapi miséről ért haza, amikor észlelte a drónt. Ekkor a saját bevallása szerint gyakorlott fegyverkezelő és vadász nő valami zúgást hallott, és mivel féltette tehenei nyugalmát, gyorsan felkapta a tornácon tartott két puska egyikét. Aztán amikor megjelent a szerkezet, lőtt: és az agyaggalamb-lövészetben is jeleskedő Jennifer nem tévesztett: a sörétek darabokra szakították a drónt.

Jennifer elmondta, hogy fogalma sincs arról, hogy irányítási hiba, a széljárás vagy szándékosság okozta az alacsony repülést, mivel a birtokán a fák magasságában szállt a drón, ő gondolkodás nélkül leszedte. Azt is elmondta, hogy a háza szomszédságában egy asztalnál kártyázó férfiakhoz tartozott a drón, akik hangosan panaszkodtak a történtek miatt, de végül beszálltak drága autóikba, majd elhajtottak. (Egyes feltételezések szerint lesifotósokról volt szó, paparazzókról, akik Duvallról akartak képeket készíteni.)

Az eset miatt a helyi sheriff beszámolója szerint senki nem tett panaszt.

Ha kicsit komolyabban nézzük, az Egyesült Államokban az európai gyakorlattól eltérően az a szabály van érvényben, hogy – nagyon leegyszerűsítve – a magántulajdon fölötti rész függőlegesen gyakorlatilag a világűrig a birtokos tulajdona. Ezzel szemben vannak repülésbiztonsági szabályok is, ezek ezt korlátozzák, ám van egy „szürke terület”, a nagyjából 30 métertől 180 méterig (a repülőgépek kb. 180 méterig ereszkedhetnek le) tartó, melynek helyzete jogilag nem tisztázott.

Azóta történt

Előzmények