Nagyot dobott a Dropbox

A fejlesztések ígéretesnek tűnnek, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a koncepció elég lesz a telített piacra való betöréshez.

A Dropbox tegnap több bejelentést is tett, és ezek közül kettő igazán nagy súlyú: mindenki számára elérhetővé vált a bétából kilépő Paper, a megosztást, közös munkát biztosító dokumentum- és projektkezelő szolgáltatás, valamint az intelligens szinkronizálást biztosító Smart Sync tesztváltozata.

A Papert a vállalat még 2015-ben jelentette be, kifejlesztésének elsődleges célja, hogy csapatok, munkatársak számára biztosítson közös online munkaterületet, a kollektív munkavégzés lehetőségét. Rob Baesman, a Dropbox termékfejlesztési vezetője a bejelentéshez kapcsolódva elmondta, hogy a Papert nem a hagyományosnak számító Microsoft Office vagy a Google Drive kiváltására tervezték meg, hanem inkább „az ötletek életciklusának” afféle kezdőpontjaként, mely magában foglal más alkalmazásokat: a Paper „részben online dokumentum, részben kollaboráció, részben feladatkezelő eszköz, részben tartalmi csomópont” – fogalmazta meg a koncepciót Baesman.

Ennek érdekében vezettek be a Paperben egy új feladatkezelő funkciót, mely megkönnyíti a csoport tagjainak menedzselését (feladathoz rendelés, határidők megszabása). Az még bizonytalan, hogy ez a szolgáltatás kereskedelmileg sikeres lesz-e, megtalálja-e a helyét a hasonló szolgáltatások között, de a Dropboxnál a teszt tapasztalatai alapján bizakodóak. Induláskor a jelenleg 21 nyelvet támogató webes verzió jelent meg, a mobilosra még várni kell.

A tavaly bemutatott, csak az üzleti felhasználók számára elérhető Smart Sync korábbi neve Project Infinite volt, célja egyszerű: a felhasználó által a Dropbox tárhelyén tárolt fájlokat akkor szinkronizálja a saját gépére, amikor a felhasználó úgy dönt: a felhőben tárolt fájlok a külső meghajtóként szereplő Dropboxban jelennek meg a helyi fájlkezelőben, és megnyitáskor töltődnek le, ezek után a rajtuk végzett munka változtatásai már visszafelé is szinkronizálódnak.

A közös munkát nagy állományokkal folytató csapatok tagjai számára ez a tárhely-takarékosság, illetve a sávszélesség leterhelésének mérséklése miatt lehet fontos: nem kell az összes állományt letölteni, csak azt, amivel éppen dolgoznak. Ugyanakkor a Smart Syncnek van egy vitatott tulajdonsága: Macen a Dropboxnak a működéshez szüksége van egy kernel-kiterjesztésre, és ez potenciálisan okozhat teljesítménybeli vagy biztonsági problémákat.

Viszont nagy előnye, hogy kikapcsolható: ha a menedzser vagy a rendszergazda úgy dönt, hogy számukra nem szükséges, attól még a Dropbox egyéb szolgáltatásai gond nélkül használhatóak. A Smart Sync bétája induláskor MacOS 10.9 és Windows 7 rendszerekre az üzleti ügyfelek számára az Early Adopter programon keresztül elérhető – hogy miért csak nekik, arról Baesman nem kívánt nyilatkozni, de valószínűleg az az oka, hogy a Dropbox kettős üzleti modellt alkalmaz, így a Paper freemium termék, míg a Smart Sync a fizetős szolgáltatások felé fordul.

Ezekkel párhuzamosan új üzleti csomagokat is bejelentettek: a havi 12,5 dolláros Standardot 2 terabájtos tárhellyel és a csoportmunka eszközeivel, a 20 dolláros Advanced csomagot kiterjesztett adminisztratív funkciókkal, illetve a nagyvállalatoknak szánt Enterprise verziót.

Előzmények