Ti hogy vagytok bedrótozva?

Wifi, na ja. Ám a hétköznapi életünk még leginkább drótozva folyik. (Bizonyos szempontból talán nem is olyan nagy baj ez…) Régi téma már; miféle vezetékkáosz tud megteremtődni, amikor folyamatosan szaporodó digitális eszközeinket kívánjuk működőképes állapotba hozni. Egy otthoni „állomás” is hihetetlen állapotokat tud produkálni: kigyün-bemegy a madzag a monitorból, a hangszóróból, az egérből, a billentyűzetből, a telefonból, a szünetmentes egységből, a lámpából, a modemből, brrr… a többinek csak a fantázia szab határt. Szóval: káosz.

A vezeték nélküli kapcsolat persze mindezt kiválthatja, de ez a csere – valljuk be – még lassan halad, ráadásul még mindig sok tényező befolyásolja a döntést: a vezeték mégis csak megfogható, visszakövethető, szerelhető; a rádiós kapcsolat meg olyan… hát, olyan nesze semmi, fogd meg jól (most arról a paráról nem is beszélnék, amely miatt például sok iskolában letiltották a wifit – na és Stephen King: Mobil; de ez egy másik történet): summa summarum, a fizikai jelenlét biztonságot ad.

wire

A technológia azonban csak teper előre; a funkciók és az eszközök szaporodnak, tehát a vezetékek is. S ezt a kábelrengeteget nem könnyű menedzselni. Okos módon persze lehet, tessék csak megnézni egy telefonszerelőt, amikor nyakig az aknában ötezer tyúkbél közül mindig tudja, melyikhez kell nyúlni.

De nem mindig áll fenn ez az ideális állapot. Az egyik svéd blogoldal (imádom a svédeket; na persze, élnek kint rokonaim, így megtapasztalhattam többször is élőben azt a miénktől nagyon különböző világot, de hát ezen kívül is; elég csak a Pirate Bay zseniális szervezetét említeni) igen szórakoztató módon gyűjti össze „zsinórozottságuk” pillanatképeit. Már több mint egy éve, hogy olvasóikra támaszkodva elkezdték begyűjteni azokat a képeket, amelyek láttán vagy szörnyülködünk, vagy magunkra ismerünk, vagy egyszerűen csak jót röhögünk. E sorozat a napokban ért el a negyedik fejezetéhez – és még mindig jó! Ide kimásoltam néhány kifejezetten érdekes képet, csak hogy… mittomén?… nevessünk, elgondolkodjunk? elborzadjunk? – ki mit szeret.

wire

De ezeket a képeket nézegetve eszünkbe jutott, hogy azért ez ügyben nálunk is lenne mit mutogatni (minden bizonnyal, hiszen azért Svédország és hazánk IT-infrastruktúrája még mutat némi különbséget).

Ezért arra kérjük a Kedves Olvasót, hogy ha van rá energiája, akkor készítsen képet a környezetében található kábeldzsungelről, fűzzön hozzá néhány szavas kommentárt, majd küldje el nekünk. A beérkezett anyagokból készítünk egy bemutatót. Természetesen teljes mértékben anonim módon zajlik akciónk, senkiről semmilyen olyan adatot nem teszünk közzé, amit ő maga nem akar: szigorúan csak a kép+a szerző kommentárja.

A felvételeket és a kommenteket a következő e-mail címre kérjük: itcafe@itcafe.hu. A beküldési határidő: április 17. (Nem baj, ha késtek, majd csinálunk második részt :) …)

Két hét múlva jelentkezünk a magyar dróterdővel, addig itt van néhány példa skandináv testvéreinktől. Aki az egészre kíváncsi, az végiglapozhatja a teljes listát.

wire

wire

Előzmények