Kalózt akarnak csinálni belőlem

A fájlcserélő hálózatok elleni – sikeres – jogi támadások alaptétele, hogy noha azok legális célokra is használhatók, a felhasználóikat a technika természeténél fogva szerzői jogsértések elkövetésére ösztönzik. A minap rájöttem, hogy ez elmondható egy magyarországi e-könyv-áruházról, a Typotex által üzemeltetett Interkönyvről is. Talán őket is szankcionálni kéne.

Amióta megjelent, szemezgettem Bodó Balázs – közgazdász, médiakutató és hazai Creative Commons nagykövet – új, az idei könyvfesztiválon bemutatott könyvével, A szerzői jog kalózai-val. Ez a fülszövege szerint a szellemi javak kalózainak több évszázados történetét bemutatva próbálja megérteni és magyarázni az internetes kalózkodás mai problematikáját. A téma egyrészt guminyuszim, másrészt foglalkozási ártalomként ismertetőt, recenziót is terveztem írni róla ide. (Utóbbi majd jön is, de ezt addig nem tudtam magamban tartani.)

Kiadási kérelem

A kötet a hazai e-könyv-kiadás egyik úttörőjének mondható, egyébként szakkönyvekben utazó Typotex kiadó gondozásában jelent meg nyomtatott és elektronikus formában. Ahogy az egy tavasszal publikált cikkéből kiderül, a szerző sokat gondolkodott azon, hogy hogyan lehetne jól csinálni a digitális kiadást. Nyilván: szakértőről van szó, akinek fontos, hogy egy ilyen akasztják a hóhért konstellációban meg tudjon felelni.

Jelentem: nem sikerült. Sajnos Bodó könyvének elektronikus változatában mindazok a technikai hibák előjönnek, melyek miatt az épeszű vásárlónak elmegy a kedve az e-könyvektől, és melyek miatt egyébként ő is reménytelennek gondolja a hazai e-book forgalmazás helyzetét.

Az uniós támogatással is erősített és az ezredforduló webes látványvilágát megidéző Interkönyv webáruházban a digitális változat egészben 966 forintért (plusz vásárlásonkénti, nem nagyon reklámozott 100 forint kezelési költség) vásárolható meg, de ha nem kell az egész, fejezetenként is letölthető 4 Ft/oldal áron. Erre egy szavunk nem lehet: a 340 oldalas munka papíron, könyvesboltban 3900 forintba fáj, és a kiadó webboltjában is 2925 forintért szerezhető be. Arra sem, hogy a tartalom, a bevezető és a konklúzió ingyenesen letölthető pdf formátumban – így kell ezt csinálni. Kár, hogy a világszínvonal – illetve az Amazon révén ebben a műfajban így pontos: amerikai színvonal – ennyiben kimerül.

Szívatunk és védünk

Innen jön ugyanis a szívás. Az e-könyv – fejezetenként és egyben is – csak másolásvédett pdf-ként érhető el (ePUB-ként: „hamarosan”). Az egy dolog, hogy DRM-et civilizált ember nem használ, de mondjuk Magyarországon szódával elméletben még elmenne. Na de nem ez. A könyveket a FileOpen technológia védi, ami pluginként épül be az Adobe Readerbe.

A plugin minden megnyitáskor interneten keresztül ellenőrzi a jogosultságot, ergo a megnyitásnak alapfeltétele az internet-hozzáférés. Aztán: a modul nem kompatibilis az Adobe Reader friss, X-es verziójával, és csak Windowsra érhető el. Egészen pontosan: a linuxos verzió fejlesztését leállította a FileOpen Systems, e platformon a Reader 8-as kiadása az utolsó támogatott verzió, míg – idézek az oldalról – „MacOS-ről per pillanat nincs információnk.”

Itt már erősen el vagyok bizonytalanodva, de érdekel a könyv, szóval oké, ledúrom a friss Readert, és feltelepítem helyette a közismerten biztonsági lyukakkal teli 9.4-es verziót azért, hogy a megvásárolt könyvet egyáltalán olvasni tudjam. Ezt három, a webáruházban beregisztrált számítógépen tehetem meg, mint kiderül: tabletek, e-readerek, okostelefonok kizárva, mert ezeken nem támogatott a DRM-plugin. Legalább egy windowsos vagy linuxos gép sikeres regisztrálása a vásárlás feltétele, amíg ez nincs meg, nem is lehet fizetni.

Naivan úgy képzeltem, hogy majd elalvás előtt a tableten fogom olvasni a könyvet – most azt sem tudom, egyáltalán tudom-e majd olvasni. Mert én számítógépen tuti nem olvasok el 340 oldalt, nincs az az isten. A DRM ugyan megengedi, hogy egyszer kinyomtassam, de nem az lenne az e-könyv lényege, hogy azt nem kell? Esőerdők, üvegházhatás, miazmás...

Szóval van itt egy e-könyv, amit jogkövető polgárként megvettem, csak nem sokra megyek vele. Tény, nagyjából félórányi szoftvereltávolítás és -telepítés után, és annak tudatában, hogy a rendszer a követelmények miatt nyilvánvalóan sebezhetővé vált, el is tudnám olvasni az asztali gépemen vagy a netbookomon. De guglizok egyet, és kiderül: a DRM-et kiirtani a fájlból állítólag csak néhány perc...

bj

Azóta történt

Előzmények