Ébresztőóra azoknak, akik pofákat vágnak koránkelés helyett

A vekker előtt a kopogtatók ébresztették az embereket, aztán feltalálták a szundit, azóta is küzdünk ellene.

Az emberek többsége nem teheti meg, hogy addig aludjon míg magától felébred, ezért különböző technikákat bevetve keltegetik magukat és egymást. Az ébresztőórák elterjedése előtt hosszú botokkal járták az utcákat a kopogtatók, akik határozottan, ám az ablaküvegre vigyázva hozták a dolgozók tudomására, hogy ideje elkezdeni a napot. Egészen addig nem is volt baj, míg a Ben Hur szerzője, Lew Wallace testét meg nem szállta az Ördög, ekkor azonban kidolgozta a "még öt perc alvás" funkciót, amit az 1950-es évek közepétől egyre többen kezdtek gyártani (Drowse Electric, Telechron).

Hosszú bottal, vagy köpőcsővel ébresztettek Hosszú bottal, vagy köpőcsővel ébresztettek
Hosszú bottal, vagy köpőcsővel ébresztettek [+]

A helyzet csak tovább romlott a többször öt percet biztosító megoldásokkal, majd eljutottunk oda, hogy hatalmasra duzzadt az eleve egy-másfél-két órával korábban ébredezni kezdők tábora, ők az értékes pihenőidő utolsó szakaszát folyamatosan megszakítva élik át, majd egész nap fáradtnak, levertnek érzik magukat, de ennek ellenére nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak elszakadni a szundi-módtól.

Van már közösségi ébresztőszolgáltatás, kísérleti kávéfőző-óra, illetve darabjaira eső, elguruló, és még szalonnasütő ébresztő is készült. A szoftverfejlesztők között is egyre többen próbálnak tenni az ötperces félálom ellen: léteznek puzzle kirakóssal dolgozók, vannak kizárólag a készülék rázására vagy adott lépésszámra elhallgató darabok, kegyetlen matematikai példákkal kínzók. Száz és száz ötlet született, nemrégiben a Microsoft is készített egyet, a kognitív szolgáltatásainak fejlesztésére és demózására.


[+]

Az Androidra elérhető Mimicker Alarm három opciót kínál arra, hogy ne akarjunk visszaaludni: a képernyőn megjelenő nyelvtörőt kell elmondani minél kevesebb hibával, vagy egy adott színt fotózni a kamerával, illetve a névadást inspiráló funkció arra kéri a felhasználót, hogy egy adott érzelmet kifejező fejet vágva készítsen képet önmagáról.

A Microsoft Garage által készített alkalmazás a vállalat kognitív szolgáltatásai közül hármat használ (Emotion API, Speech API, Computer Vision API), a képeket és a hangfájlokat anonim formában ezek fejlesztéséhez, pontosításához és javításához is felhasználják. Aki elég bátor (vagy szép), az a hajnali grimaszolás eredményeit lementheti, vagy egyből meg is oszthatja az interneten. A forráskód és a dokumentáció a GitHubon elérhető.