Minden demók őse: az egér bemutatója egy 1968-as felvételen

A számítógépes egér a múlt héten ünnepelte 40. születésnapját, s ebből az alkalomból számtalan helyen felelevenítették a fejlesztés történetét, megszólaltatták az eszközt megalkotó mérnököket. Kiváló összefoglalások olvashatóak, nagyszerű képgalériák láthatóak a szakmai portálokon, (például az angol, illetve az ázsiai Cnet oldalain) de a legérdekesebb dokumentumot talán az IDG hírügynökség szolgáltatta, akik részleteket közölnek abból a negyven évvel ezelőtt készült felvételből, amelyen a kutatócsoport vezetője 1968. december 9-én bemutatja az új eszközt.

A demót egy ünnepi összejövetelen mutatták be, ahol a fejlesztők, Douglas Engelbart és társai felidézték hajdani munkájukat, melyet a Stanford Kutatóintézetben (SRI) végeztek.

Azóta történt

  • 1981. április 27.

    A Xerox PARC bevezeti a Bill English által fejlesztett új típusú egeret, mely már egy tömör golyót használt a fogaskerekek helyett, s bármilyen irányban tudott mozogni. A golyó mozgásait két, az egér belsejében elhelyezett tengely észlelte. Ez az eljárás lett végül a domináns, s átadta a múltnak Engelbart koncepcióját, mely szerint a felhasználó folyamatosan fogja az egeret az egyik kezével, míg a másikkal gépel.

Előzmények