Egy dollár a Google-vezetők éves fizetése

A múlt kedden született, de csak e héten nyilvánosságra hozott döntés szerint a Google három vezetőjének, Eric Schmidt elnök-vezérigazgatónak, valamint Larry Page és Sergey Brin társalapítóknak és társelnököknek a tavalyi évhez hasonlóan 2006-ban is egy dollár lesz az éves fizetése. Persze fejenként.

Az egydolláros javadalmazási gyakorlat a cég felsővezetésében 2004 második negyedévében honosult meg, a Google részvényeinek nyilvános jegyzését kísérő felfutáskor. A fejesek ekkor döntöttek úgy, hogy kizárólag vállalati részvényopcióikon keresztül jutalmazzák magukat – Schmidt ezt megelőzően évi 250 ezer dollárt (50 millió forint), Page és Brin pedig 150-150 ezer dollárt (30 millió forint) vett fel a pénztárban.

Mielőtt bárki nekiállna tartós élelmiszereket és egy-két nélkülözhető ruhaneműt csomagolni a Google-fiúknak, tekintsük át a cég papírjainak tegnapi tőzsdei kereskedését. Egy váratlan múlt pénteki esést követően hétfőn a Google-részvények 28,04 dollárral erősödtek, és a nap végén 427,5 dolláron zártak. A közel hétszázalékos erősödés Eric Schmidtnek 413,8 millió dollárt hozott a konyhára. Ez az átszámítva 84 milliárd forintos összeg tehát egynapi keresete, ha úgy vesszük.

Azóta történt

  • Cenzúráz a Google

    Az üzleti érdek morális kompromisszumokat kíván. Elindult a cég kínai keresője, öncenzúrával.

  • Feketelistán a BMW

    Manipulálta a találati eredményeket, ezért kizárta a Google a német autógyártó honlapját. Hol a határ optimalizáció és csalás között?

  • A Google kombinálja a chatet és az emailt

    A cég webes levelezőjébe épített azonnali üzenetküldő kliens egyetlen kattintásnyi távolságba hozza ismerőseinket.

Előzmények