Egy generációval csúszik a magyar Eee PC premier

Továbbra sem érkezik az első Eee PC modellekből Magyarországra a gyártó hazai képviseletén, az ASUS Magyarország Kft.-n keresztül, azaz az Ázsiában, Észak-Amerikában és Nagy-Britanniában tavaly megjelent 701-es modellt még hónapokig csak magánimport útján lehet majd beszerezni hazánkban. A cég tájékoztatása szerin a mobil számítástechnikában gyakorlatilag új korszakot elindító mininotebook legkorábban májusban kerülhet itthon is forgalomba, de nem kizárt az sem, hogy a bevezetés a nyári hónapokra tolódik – a gépet egyébként pont tavaly nyáron, a tajvani Computex kiállítás alkalmával leplezték le.

A gyártó az első Eee PC-ből megjelenése óta képtelen kiszolgálni az igényeket, így egyes, Magyarországnál jóval népesebb nyugat-európai országokban is csak az elmúlt pár hónapban kezdődhetett meg a lokalizált változatok értékesítése. A hazai képviselet illetékesének tájékoztatása szerint elsősorban erre, azaz a rendkívül élénk nyugat-európai keresletre vezethető vissza, hogy hazánkba csak több hónap késéssel érkezik meg a gép. A vállalatnál tavaly még a lokalizációs folyamat elhúzódásával indokolták a csúszást, a magyar nyelvű szoftverkörnyezet azóta viszont már elkészült, sőt a hazai piacra kerülő modelleket már előtelepített Windows XP-vel is lehet majd kérni.


Elavulhat, mire itthon a boltokba kerül

Persze senkinek nem kötelező megvárnia az Eee PC 701 hivatalos magyarországi bevezetését, a gép magánimport útján hónapok óta beszerezhető, sőt boltban is megvásárolható – egyes kereskedők nagyobb tételben szállítanak be hazánkba angol lokalizációjú gépet az Európai Unióból. Akinek nincs szüksége magyar felületre és klaviatúrára, annak ez a megoldás is megfelelhet, a terméktámogatással kapcsolatban ugyanakkor számítani kell arra, hogy egy esetleges meghibásodás esetén a javítási folyamat lényegesen hosszabb időt vehet igénybe. Az Eee PC-re ugyanis nem vonatkozik az ASUS notebookok világgaranciája, így a kis noteszt csak abban az országban javítják jótállási kötelezettség szerint ingyenesen, ahonnan eredetileg származik – mondta el lapunknak Banga Zsuzsanna, az ASUS Magyarország Kft. marketingszakembere.

Közben a januári CES óta hivatalossá vált információ, hogy hónapokon belül érkezik az Eee PC 701 frissített változata, a nagyobb kijelzőt, nagyobb kapacitású SSD-t és rendszermemóriát tartalmazó 900-as modell, melyet a CeBIT-en már ki is állított a gyártó. Ez a típus (mely várhatóan 400 euróba, azaz napi árfolyamon átszámítva nagyjából 103 000 forintba fog kerülni) drágább lesz az első generációs változatnál, melynek magyarországi ajánlott fogyasztói ára várhatóan 70-80 000 forint közt alakul majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények