Egy kelet-európai sikertörténet: ömlik a tőke Wrocławba


Valamit nagyon tudnak a lengyelországi Wrocław városában, hiszen nemrég írtunk arról, hogy a Google titokzatos európai központja ide fog költözni, egy tegnapi közlemény pedig arról tudósít, hogy az LG.Philips LCD, az LG Electronics, az LG Innotek és az LG Chem (vagyis együtt: az LG) ünnepélyesen megnyitotta a Wrocławban épített európai LCD-részlegét.

A tervek szerint az 1,5 millió négyzetméter alapterületű gyárba 807 millió eurót fektetnek, amely összegből 429 millió eurót az LG.Philips LCD, 103 millió eurót az LG Electronics, 58 millió eurót az LG Innotek, 40 millió eurót az LG Chem, 177 millió eurót pedig a cég partnerei bocsátanak majd rendelkezésre. A fenti cégek eddig körülbelül 4200 munkahelyet létesítettek a helyszínen.

A kimutatások szerint az európai piac az egész világ LCD-tévépiacának 37 százalékát teszi ki. Az LG egy úgynevezett one-stop gyártórendszert épített, melynek köszönhetően az LCD-termékeket és -alkatrészeket ugyanazon a helyszínen készítik és állítják össze. Ez azt jelenti, hogy a gyártási folyamat teljes körű: itt készítik el és szerelik be az LG Chem TFT-LCD kijelző alapanyagait, az LG Innotek invertor tápegységeit, az LG.Philips LCD-moduljait és a már kész LCD-tévéket az LG Electronicstól.

„Fontosnak tartjuk erősíteni Lengyelország és az LG közötti gazdasági együttműködést, amely 1999-ben kezdődött, az első tévégyárunk megnyitásával Mławában. A rendkívül hatékony one-stop gyártórendszerrel gyorsabban tudunk reagálni a helyi vásárlók igényeire és a regionális piac kihívásaira, miközben a költségek és az árak tekintetében is versenyképesebbek leszünk. Mivel az LCD-tévék iránti kereslet az összes régió közül Európában növekszik a leggyorsabban, ezért a lengyelországi gyár központi szerephez jut az LG teljes LCD-üzletágában. Most, hogy immár öt nagy LCD-gyárral rendelkezünk a világ stratégiai fontosságú pontjain, sokkal közelebb kerültünk célunk eléréséhez: világelsőnek lenni ebben az iparágban” – mondta a megnyitón Young Nam, az LG Electronics elnöke.

„A lengyel Gazdasági Minisztérium becslése szerint az országban körülbelül 35–38 millió monitor gördül majd le a futószalagokról 2010-ig. Nem túlzás azt állítani, hogy ebben az iparágban mostantól mi mutatjuk az utat Európában” – jelentette ki büszkén Grzegorz Woźniak lengyel gazdasági miniszter.

Lengyelországot az LG előnyös földrajzi elhelyezkedése, versenyképes munkaereje, stabil infrastruktúrája és a lengyel kormány magas támogatása miatt választotta beruházása helyszínéül. Az Európa közepén található és kiváló infrastruktúrával rendelkező Wrocławból az LG gyorsan eljuttathatja termékeit az európai piac bármely szegletébe. Wrocław az ország oktatási és gazdasági központja, amely jól ismert képzett munkaerejéről és stabil infrastruktúrájáról, beleértve az úthálózatot és a hatékony ellátórendszert is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények