Egychipes GPS-megoldás mobiltelefonokhoz

Az Infineon és a Global Locate olyan megoldást jelentett be, amely egyetlen chipben egyesíti a GPS-jelek érzékelésére és azok feldolgozására alkalmas egységeket. A Hammerhead kódnéven fejlesztett A-GPS (Assisted Global Positioning System) lapka mindössze 7 x 7 mm méretű és különösen energiatakarékos, így mobiltelefonokban és kéziszámítógépekben is alkalmazható.

Elemzők szerint a közeljövő húzóalkalmazásai azok lesznek, amelyek tekintetbe veszik az aktuális földrajzi pozíciót is, és itt messze nem csupán egyszerű navigációs segédeszközökre kell gondolni. Lehetővé válik majd például veszélyhelyzetekben automatikus vészhívások leadása, amelyek tartalmazzák a helyszínt is, de egyszerűbben juthatunk hozzá a legközelebbi üzletek, szolgáltatók vagy éppen a számunkra optimális tömegközlekedési kapcsolatok adataihoz. Az Infineon várakozásai szerint négy-öt év múlva már minden negyedik mobiltelefon tartalmaz GPS-vevőt.

A Hammerhead révén a szabad égbolt alatt fogható GPS-jeleknél ezerszer gyengébb jelek is hasznosíthatók. A lapka mintáit a két vállalat 2005 első negyedében szeretné eljuttatni a készülékgyártókhoz; a chip ára várhatóan 6,50 euró körül alakul tízezer darabos megrendelés esetén.

Azóta történt

Előzmények