Egyenes beszéd: mindenképp jelent a Windows 10

Nem lehet teljesen kikapcsolni, hogy a Windows 10 kémkedjen – röviden így lehet összefoglalni az egy éves szabadságra induló Joe Belfiore válaszát, melyet a PC World kérdésére reagált.

Azokról az esetekről beszélt, melyekben a felhasználónak nincs beleszólása abba, hogy információkat küldjön-e az operációs rendszer a központ felé. Ezek között a rendszerösszeomlás, illetve a komoly teljesítménybeli problémák szerepelnek. A Microsoft álláspontja szerint az ilyen visszajelzések annyira hasznosak a teljes ökoszisztéma szempontjából, hogy ez nem lehet személyes adatvédelmi kérdés. „Azért gyűjtjük az adatokat, hogy mindenki számára jobb legyen a felhasználói élmény.”

A Windows 10 bevezetése kapcsán több kérdésre sem kaptunk választ időben, érthetetlen, hogy miért tartott ennyi ideig a nyár végén megjelent rendszer adatgyűjtési elveinek tisztázása. Belfiore most hozzátette, hogy továbbra is figyelnek a széles nyilvánosságra, hiszen „a végső célunk az, hogy egyensúlyt teremtsünk, a legtöbb ember számára jó döntéseket hozzunk – lényegében mindenki számára – az ellenőrzés komplexitásának figyelembevételével.” Az mindenesetre már most tudható (Terry Myerson is megerősítette), hogy a vállalati ügyfelek minden szempontból kikapcsolhatják majd az adatgyűjtést, illetve a frissítéseket is. Ezzel egyre nagyobb szakadék húzódik az üzleti és a magánügyfelek között.


(forrás: windowscentral) [+]

Mindehhez még hozzájön, hogy a Microsoft először az opcionális, majd az ajánlott listára helyezi át a Windows 10 frissítést a Windows 7-et, 8-at és 8.1-et futtató gépeken. Ez azt jelenti, hogy az alapértelmezetten bekapcsolt, ajánlott frissítésekkel együtt (bár felhasználói jóváhagyással) automatikusan letöltődik, egy kattintással pedig frissül is a rendszer.

Október közepén már volt egy érdekes eset: a Windows 10 telepítője bekerült a biztonsági és hibajavítások közé, és ez megjelent az frissítési panelen is, sőt alapértelmezésben be volt kapcsolva. Erre a Microsoft azt mondja, hogy hiba történt, illetve azzal védekeznek, hogy a jövőbeni változtatások sem kötelező jellegűek, hiszen ha valaki nem elégedett a legújabb rendszerrel, a telepítéstől számított 31 napon belül visszatérhet az előzőleg használt Windowsra.

Azóta történt

Előzmények