Egyre népszerűbbek a walkie-talkie alkalmazások

Terjedőben van a mobiloperátorok úgynevezett push-to-talk (PTT) szolgáltatása, azaz az a lehetőség, hogy a felhasználók adott csoportjai "CB-rádióként", walkie-talkie-ként is használhassák mobiltelefonjaikat. Az erre alkalmas készülékeken van egy gomb, amelynek megnyomásával valaki beszélhet a többiekhez, illetve elengedésével végighallgathatja egy a csoportban lévő társa mondanivalóját. "Ez a felhasználás tipikusan olyankor hasznos, amikor nincs szükség arra, hogy a felek hosszan beszéljenek egymással" - mondja Tapio Heikkila, a Nokia hálózati értékesítésért felelős igazgatója. A finn mobilóriásnál tehát egyfajta kiegészítő szolgáltatásként tekintenek a PTT-re, amely akár átmenetet képezhet a hagyományos beszélgetések és az sms-ek küldése és fogadása között. Ezt támasztja alá Norma Ollilának, a Nokia első emberének nemrégiben tett nyilatkozta, amely szerint a második negyedévben megjelenő PTT-készülékeiket harminc operátornál fogják tesztelni - írja a Financial Times. Egyikük bizonyára a brit MMO2 lesz, amely Európában a harmadik negyedév végén akarja elindítani walkie-talkie-szerű szolgáltatását.

A potenciális felhasználók között az Egyesült Államokban leginkább a szállítmányozó vállalatokat tartják számon, amelyek központjai és fuvarozói ma is CB-rádiókon tartanak kapcsolatot egymással, mellettük piacot jelenthetnek még a terepen dolgozó szakemberek is. Az európai operátorok úgy vélik, a technológiai standardon alapuló PTT új piacokat generálhat, extrabevétellel örvendeztetve meg a szolgáltatókat. "A standard PTT igen költséghatékony (következésképpen viszonylag olcsón értékesíthető) lehet, mivel egy időben csak egyirányú átvitellel terheli meg a GPRS-hálózatokat" - hangsúlyozza Dave Williams, az MMO2 technológiai főnöke.

(*) A PTT előnye, hogy gyorsan, könnyen kapcsolatba léphetnek egymással egy csoport tagjai, kérdéseket tisztázhatnak, megbeszélések időpontját és helyét rögzíthetik. Hátránya, hogy egyszerre csak egy ember beszélhet - ahogy a CB-rádiókon -, így minden körkérdésnél meg kell várni a felek nyugtázását.

Előzmények