Elege lett a jelszavakból a Google mérnökeinek

A Project Abacus egy külső fejlesztők számára is használható interfésszel bővült, még az idén élesedhet a megoldás. A tesztre bankok is jelentkeztek.

Már a Google is a jelenleg használt jelszómegoldások leváltását akarja, pénteken ennek jegyében Daniel Kaufman, az ATAP (Advanced Technology and Projects) vezetője az androidos alkalmazások fejlesztőihez beszélt, amikor a tavaly indított Abacus projekthez (videó) fejlesztett Trust API-t bemutatta.

A karakteres jelszón felül különböző biometrikus azonosítókat használó (kétfaktoros) megoldás arcfelismerés, gépelési mintázat, vagy akár a járás közben érzékelt mozgási minta alapján határozza meg a végső, bizalmi pontszámot (trust score). Minden egyes ilyen adat hozzájárul az értékhez, amit a háttérben futó szoftver folyamatosan ellenőriz.

Ha a kritikus szint alá esik a trust score, akkor kell lesz csak további azonosításra is szükség. A megoldásban rejlő újítás a sokrétű, folyamatos figyelés alapján történő értékelés, illetve a harmadik fél fejlesztői által is használható API. Ez sok esetben jól jöhet, ám kérdés, mennyivel meríti majd jobban az amúgy sem túl kitartó telepeket a Google fejlesztése. Kaufman előadásában a "nagyon nagy pénzintézetek" kifejezést használta, amikor a következő hónapokban induló tesztfázist ismertette.

Azóta történt

Előzmények