A spanyolok életkor-ellenőrzővel védik meg a gyerekeket a pornótól

A britek után a spanyolok is életkort ellenőrző technológiával gátolnák meg, hogy a gyerekek számukra nem megfelelő tartalmakhoz férjenek online.

Nem csak a britek lépnek ilyen irányba, hanem a spanyolok is. Olyan életkor-ellenőrző technológiát fejlesztenek, ami meg tudja gátolni, hogy a gyerekek számukra nem megfelelő online tartalmakhoz férjenek: pornóhoz, szerencsejátékhoz, erőszakos, káros tartalmakhoz, például.

Aggódnak ugyanis, hogy az effajta tartalmak károsan érintik a fiatalok fejlődését és személyiségét, főleg ebben a korban, amikor az okostelefonokkal és a digitális megoldásokkal egyre könnyebb bármihez hozzáférni.

Az NGO Save the Childen szerint a spanyol tinik több mint fele már 13 éves kora előtt nézett online pornót. Márpedig ez hat az adott egyén fejlődésére, egészségére és életére, tette hozzá az adatvédelmi hatóság vezetője.

Felmerült a hamisított, AI generálta, meztelen lányokat ábrázoló képek témája, de a mobilok iskolákban való használata is. Általános iskolában iskolaidőben tiltanák a használatát, de gimnáziumban is csak tanári felügyelettel, oktatási célból lehetne okostelefonozni. A végrehajtásról később egyeztetnek.

Az életkor-ellenőrző megbizonyosodna róla, hogy a felhasználó betöltötte a szükséges korhatárt. Ehhez egy appot, egy QR-kódot vagy egy tanúsítványt kell majd használni, ez igazolvány, egészségügyi kártya, jogosítvány vagy útlevél alapján hitelesít. Külső fél nem kapja meg a személyes adatokat, a magukat kiskorúnak álcázó bűnözők pedig nem tudnak majd kiskorúként regisztrálni – ígérik.

Azóta történt

Előzmények