Élhetőbb világot álmodik a tízéves ITSH

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai közül kettőt választottak ki, amelyre IT-alapú megoldásokat kerestek. Világhírű kreatív guru vezette az ötletelést.

A tízéves magyarországi jelenlététét most ünneplő IT Services Hungary (ITSH) által novemberben megszervezett  Innovation Boot Camp kitűzése az volt, hogy az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai közül kiválasztott kihívásokra a meghívottak olyan digitális megoldásokat találjanak ki, amelyek kidolgozását és megvalósítását hazai szakembergárdával tudja majd segíteni az ITSH.

A közlekedésbiztonság és az oktatás globális kihívásaira a Magyarországon megrendezett Innovation Boot Camp során tízfős, külföldi és hazai innovátorokból álló szakembergárda keresett megoldást. Jason Romeyko, a világhírű kreatív guru mentorálta a csapattagokat. Az innovátorok által javasolt első megoldáscsomag az ENSZ 11. célkitűzéséhez (Fenntartható közösségek és városok), ezen belül is a közlekedésbiztonsághoz kapcsolódik.

„Manapság az okos készülékeikbe belefeledkező járókelők gyakran a motorhang alapján érzékelik az autók közeledtét, amikor átkelnek az úttesten, ezért a jövőben egyre nagyobb kihívást és közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek a gyakorlatilag hang nélkül működő elektromos és önműködő autók, járművek” – magyarázta az egyik kiválasztott problémakört Romeyko. A probléma súlyát mutatja, hogy az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal tanulmánya szerint az elektromos autók 19 százalékkal növelhetik a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek számát.

A csapat több elemből álló komplex közlekedésbiztonsági pilot programot dolgozott ki „District XIII” munkacím alatt, amelyet első körben egy földrajzilag jól behatárolt területen, a XIII. kerületben lehetne megvalósítani. „Azért a XIII. kerületre esett a választásunk, mert itt az egyik legmagasabb a közlekedési balesetek száma a fővárosban, egyben ez az egyik legnépesebb kerület is Budapesten” – mondja Jason Romeyko.

A projekt egy alkalmazás segítségével a gyalogosok mozgásának monitorozását valósítaná meg, összehangolva a közúti adatokkal: a továbbítás és elemzés a felhőben valósulhatna meg, erre épülő veszélyjelző alkalmazást fejleszthetnének a gyalogosok számára. Okos tartozékok/ruházat kifejlesztését vízionálták: gyerekek számára pl. rezgő cipőfűző, amely előbbi adatok elemzését is figyelembe véve jelez, ha a járda széléhez, vagy veszélyzónához érnek. A javaslat szerint 10 ezer pár cipőfűzőt lehetne kiosztani pilot jelleggel iskolások között. A megvalósításhoz neves sportszergyártó céggel való partnerséget kötne a csapat. Ezek mellett felmerült az okos járda ötlete is: ledek beépítése, amelyek fénnyel jeleznek, ha veszélyhelyzet áll elő a forgalmi adatok szerint.


[+]

A másik nagy kihívás, amelyre konkrét javaslatcsomagot dolgoztak ki az Innovation Boot Camp során, az ENSZ 4. Fenntartható Fejlődési céljához, a minőségi oktatáshoz, ezen belül is a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásához kapcsolódik. A Coding Ladder Projekt főbb elemei:

  • „Mobil számítástechnikai tantermek” felállítása 5 hátrányos helyzetű régióban: a termeket hálózatban összekötné, hogy a képzésben résztvevő gyerekek egymással is kapcsolatba léphessenek, közösen dolgozhassanak
  • Lépcsőzetes, szintekre bontott képzési program indítása: minden szint más ösztönzővel motiválná a gyerekeket a tanulásra. Az alapokról építkezne, az első kurzus a számokkal való ismerkedést, a második a logika fejlesztését, a harmadik a grafikai alapokat fektetné le.
  • A harmadik szint elvégzése után már alap szintű programozási feladatokat is képesek lesznek elvégezni a fiatalok. A negyedik kurzus a robotikával foglalkozna, a legjobb tanulókat pedig a javaslat szerint állásajánlatokkal ösztönözhetnék a programban résztvevő informatikai cégek.

„Olyan meggyőző ötletek születtek, hogy mindkét területen elkezdjük a programok részletesebb kidolgozását annak reményében, hogy minél több elemüket meg tudjuk valósítani a hazai szakembergárdánk segítségével” – mondta Chris Wilson, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy ennek érdekében külön projektcsapatot hoztak létre a cégen belül, amelynek feladata az ötletek megvalósíthatóságának vizsgálata, a potenciális partnerek megkeresése, az elvégzendő IT-fejlesztési feladatok azonosítása lesz.

„Az Innovation Boot Campen születő ötleteket magyar szakemberek segítségével fogjuk megvalósítani a következő hónapokban, az így létrejövő megoldásokat pedig az ENSZ rendelkezésére bocsátjuk” – emelte ki Wilson. „Ezzel azt is be kívánják mutatni, hogy Magyarország, illetve az itthon dolgozó magasan képzett munkaerő tevékenyen részt tud – illetve részt is kíván venni – a világ jobbá tételében”.

Azóta történt

Előzmények