Elítélték a fájlmegosztót, a kalózok mégis örülnek


Egy svéd fellebbviteli bíróság helyben hagyta az előző fok döntését, melyben az ország ítélkezési gyakorlatában először marasztaltak el valakit internetes fájlmegosztásért.

A kiadók által győzelemként értékelt határozat megerősítette az alsóbb fokú bíróság ítéletét, melyben a 45 éves Jimmy Sjöströmöt a szerzői jogok megsértése miatt 20 ezer korona (körülbelül 540 ezer forint) bírságra ítélték, mert engedély nélkül töltött fel a netre négy dalt.

A döntést különös lelkesedéssel fogadta egy nemzetközi kiadói szövetség (International Federation a Phonographic Industry – IFPI), mely számolt is, mondván, 5 ezer korona dalonként, tehát nyilvánvaló, hogy olcsóbb a legális zeneletöltési csatornákat választani.

Azért is nevezhető egyedülállónak az ítélet, mert az ez ügyben egyébként megengedő Svédország csak 2005-ben – amerikai nyomásra – vezetett be szigorú szabályozást a fájlcserét illetően. Ráadásul itt működik a világ talán legismertebb kalózszervezete (Pirate Bay), s a mostanra már önállósodott egykori képviseletük, a politikai ambíciókat is dédelgető Piratpartiet, mely a szellemi tulajdon szabályozását a modern kapitalista államok működésének egyik kulcskérdéseként kezeli. Érdekes módon a kalózpárt is üdvözölte a döntést, mivel úgy vélik, az ítélet kimondja, hogy Svédországban a fájlmegosztásért bírság, s nem börtön jár (kevés a rendelkezésünkre álló információ, de valószínűleg arra gondolhattak, hogy mindez csak szabálysértés, nem bűntett). Tobias Andersson, a párt szóvivője elmondta, hogy ezek szerint a rendőrségnek az ilyen esetekben nincs joga sem az IP-címeket kikérni a szolgáltatóktól, sem pedig házkutatást tartani a „gyanúsítottnál”, tehát istentelenül nehéz dolguk lesz, ha valakit fájlmegosztásért akarnak bíróság elé állítani; a kiadóknak pedig rá kell jönniük arra, hogy sokkal több költséggel jár üldözni a fájlmegosztókat, mint tudomásul venni a létüket.

Hogy mennyire állja meg a helyét Andersson érvelése jogi szempontból, nem tudjuk, de a finn példa is azt bizonyítja, hogy a tisztázatlan és rövidlátó jogi gyakorlatot a kreativitásban nem szűkölködő kalózok a maximális mértékben ki fogják használni.

Azóta történt

Előzmények