Elkészült a Tesla robottöltőjének prototípusa

Az automatikusan csatlakozó kart a falba szerelnék. Jól jön majd, ha az autó üresen parkol be a garázsba.

Elon Musk megállás nélkül dobálja be a köztudatba újabbnál újabb ötleteit, tavaly decemberben például azt nyilatkozta, olyan töltőállomáson dolgoznak a mérnökei, ami a falból előbukkanva magától csatlakozik az autóra. Mindössze fél évet kellett várni, tegnap bemutatták a prototípust, ami tényleg képes erre.

A Tesla autóiról mi is megírtuk, hogy hamarosan képesek lesznek önálló közlekedésre is, azonban a szükséges engedélyek és az ezek feltételét képező tesztkilométerek hiányában első körben kizárólag magánterületen lehet majd kihasználni az ebben rejlő potenciált. Azonban annak így már nincs akadálya, hogy a kertből a garázsba maguktól parkoljanak be a kocsik, hogy ott a töltőfej közelségére kinyíljon a tanksapka, majd rácsatlakozzon a robotkar. Reggel pedig elég csak kicsalogatni az autót a házából, feltöltve indulhatnak vele munkába a tulajdonosok.

Amellett, hogy ez a technológia betekintést enged a jövőbe, számos más érdekesség is kapcsolódik a Model S létéhez. Múlt hónapban például Musk azt jelentette be, hogy hamarosan előállnak a „nevetséges móddal” (ludicrous mode), ami álló helyzetből 60 mérföld per órás (nagyjából 100 km/óra) sebességre három másodperc alatt gyorsítja az autókat. Ehhez azonban a sebesség szerelmeseinek ki kell fizetniük a 10 000 dolláros frissítési opciót. Csak remélni tudjuk, hogy nem kerül fel a torrentoldalakra a kiegészítő.

Az automatikus töltő mellett csütörtökön azt is bejelentette a vállalat, hogy a harmadik negyedévben 12 ezer autónál is többet gyártanak majd, ami hatvan százalékos bővülést jelent a tavalyi évhez képest. Ebben már benne vannak az első Tesla SUV-ok, a Model X néven emlegetett, felfelé nyíló ajtajú városi terepjárók is.

A bejelentésekkel nagyjából egyszerre jelent meg a Lookout biztonsági cég blogbejegyzése, ami amellett, hogy a Model S-t az egyik legbiztonságosabb okosautónak nevezi, hozzáteszi, hogy sikerült hat sebezhetőséget találniuk, amivel a teljes irányítást átvehetik felette. Igaz, ehhez fizikai hozzáférésre van szükség. A részleteket majd a DEF CON keretein belül leplezi le a Lookout, ami az egyik legrangosabb hacker esemény, és magyar előadás is szerepel a programban.

Azóta történt

Előzmények