Emberbe ültették a Musk-féle Neuralink agyi chipet

Elon Musk tájékoztatása szerint jól halad a felépülése az első embernek, akibe Neuralink agyi chipet implantáltak.

Elon Musk az X-en árulta el, hogy jól halad a felépülése az első embernek, akibe Neuralink agyi chipet implantáltak.

Az amerikai FDA tavaly adott zölt utat az első emberi tesztekhez, ez nagy mérföldkő volt a cég számára, amely a lebénult embereken és a neurológiai problémákon segítene. A toborzást tavaly szeptemberben kezdhették el.

Egy robot segítségével műtétileg ültetnek be egy agy-számítógép-interfészt (BCI) az agy azon területére, amely a mozgási szándékot irányítja. Az első céljuk az, hogy az ember számítógépes kurzort és billentyűzetet mozgasson a gondolataival.

Az első termék Telepathy néven fut majd, árulta el Musk. A PRIME Study pedig egy kísérlet, amelynek célja azt megállapítani, hogy a vezeték nélküli BCI, a műtétet végző robot és az implantátum mennyire biztonságosak.

A biztonság kapcsán egyébként elég sok kritikát kapott már a cég, nemrég az USA hatósága büntette meg, amiért a veszélyes anyagok szállítása kapcsán törvényt szegett (mivel azonban együttműködnek, nagyon alacsony bírságot kaptak).

Novemberben amerikai politikusok indítványozták, hogy a SEC vizsgálja ki, Musk félrevezette-e a befektetőket a technológia biztonságát illetően, miután az állatkísérletek során nagyon súlyos szövődmények és problémák léptek fel. Musk korábban közölte: egyetlen majom sem halt meg a Neuralink implantátumtól.

Azóta történt

Előzmények