A metaverzumban tárgyalt egy ügyet egy bíróság

A testbeszéd értelmezését el lehetett felejteni az első metaverzumos tárgyaláson, ráadásul valaki dinoszauruszként akart ezen részt venni.

Ebben a hónapban merész dolgot tett egy kolumbiai bíróság: megtartotta az első tárgyalást a metaverzumban. Később újra kísérleteznének a dologgal.

A virtuális tárgyalóteremben avatarként jelentek meg az emberek, a bírónő persze jól felismerhető karakter volt. A jelentések szerint ez volt az első teszt a világban arra, hogy valódi meghallgatások, tárgyalások legyenek a metaverzumban.

A bírónő maga egyébként elégedettebb volt ezzel, mint egy videohívással, amin a legtöbben kikapcsolják a kamerájukat. Az ügy egyébként a metaverzumban folytatódik, az ítéletet is itt mondhatják ki. Elmondásuk szerint ez egy akadémiai kísérlet megmutatni, hogy ez is lehetséges, és ha mindenki beleegyezik, dolgozhatnak tovább a metaverzumban.


[+]

A videós meghallgatásokkal egyébként sokan kísérleteztek már, de a metaverzummal nem – eddig ugyanis darabos, rajzfilmszerű környezet miatt kritizálták azt, ráadásul el lehet felejteni egy ilyen tárgyaláson a testbeszéd értelmezését is. Az egyik résztvevő azt is megkérdezte, megjelenhet-e a tárgyaláson dinoszauruszként.

A bírónő szerint egyébként alkotmányosan törvényes volt a virtuális tárgyalás, de a nézők 70 százalékának nem tetszett a kísérlet. A szakértők szerint is hosszú út lesz ez (ha egyáltalán van jövője), megfelelő hardver nélkül ugyanis elveszítenék az emberek a hozzáférést az igazsághoz és egyenlőséghez. Mások szerint előnyös lehet a dolog akkor, ha pozitívum, hogy a résztvevők nem látják egymást fizikailag. A kritikusok szerint azonban olyan illúziót teremtünk, ami azt állítja, hogy a technológia hatékonyabbá teszi a dolgokat – miközben épp az ellenkezője történik.

Annak persze sokan nem örülnének, ha a világ az AI-alapú chatbotok és termékek, valamint a metaverzum irányába menne el.

Azóta történt

Előzmények