Kiszáll az ADSL-piacról az EnterNet

Értékesíti ADSL-ügyfélkörét és ezzel kiszáll a lakossági internetpiacról az EnterNet – tudta meg az IT café. Az alternatív szolgáltató ügyfeleit az a Business Telecom vásárolja meg, amely idén nyáron mobilszolgáltatói ambícióinak bejelentésével hívta fel magára a figyelmet.

A 2000-ben alapított EnterNet az ADSL-szolgáltatói piacon a Magyar Telekom és az Invitel nagykereskedelmi partnereként van jelen. Értesüléseink szerint a cég többek között az ügyfélszerzést célzó kezdeti merész árazás miatt az évek során tetemes tartozást halmozott fel e szolgáltatók felé, és a tevékenység üzleti esélyeit a tavaly októberben bevezetett távközlési különadó csak tovább rontotta.

Közel egy évvel ezelőtt az egyik rivális, az Externet éppen e rendkívüli teherre hivatkozva szabadult meg ADSL-üzletágától, melyet a Magyar Telekom vásárolt fel. A társaság akkor a döntést azzal indokolta, hogy a szektort sújtó válságadó miatt üzletileg fenntarthatatlanná vált a nagykereskedelmi alapú ADSL-szolgáltatás.

Lapunk forrásai szerint az EnterNetnek körülbelül 15-16 ezer ADSL-ügyfele van, velük bővíti ügyfélkörét az ambiciózus növekedési célokat kitűző, a hazai távközlési piac meghatározó szereplői közé törekvő BTel. A 2006-ban Kecskeméten alapított, jelenleg 50 főt foglalkoztató, hazai tulajdonban lévő szolgáltató az idei első félévben 638 millió forint árbevételt és 19,9 millió forintos adózás utáni eredményt ért el. Iparági források szerint a cég nem tett le arról a tervéről, hogy konzorcium tagjaként induljon a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tévő frekvenciaárverésen.

Az EnterNet ügyfeleinek felvásárlásával kapcsolatos értesüléseinket egyik cég sem erősítette meg, de nem is cáfolta. Beszédes azonban, hogy az EnterNet általános szerződési feltételeinek október 1-jétől hatályos szövegét egy olyan passzussal egészítette ki, mely – „amennyiben a Szolgáltató tárgybeli üzletágát harmadik személyre bármely jogcímen átruházza” – megengedi az előfizetői szerződések egyoldalú, előfizetői hozzájárulást nem igénylő átruházását harmadik félre. Megkeresésünkre a szolgáltató csupán annyit közölt: az üzletmenetében lesznek változások, melyekről október 31-én a Magyar Hírlap-ban, illetve a weboldalán fogja tájékoztatni ügyfeleit.

A felvásárlással kapcsolatos kérdéseinkre Takács Krisztián, a BTel vezérigazgatója is kitérő választ adott. „A BTel terveiben, ahogyan azt a legutóbbi kötvénykibocsátásunk kapcsán nyilvánosságra hoztuk, szerepelnek piaci felvásárlási lehetőségek. Az ezek megvalósítására irányuló tárgyalások jelenleg folynak. Amint az akvizíciós elképzelésekkel kapcsolatos folyamatok olyan fázisba lépnek, hogy tényleges felvásárlást jelenthetünk be, ezt mindenképpen megtesszük” – fogalmazott. A cégvezető által említett, október eleji kötvénykibocsátás során a cég 785 millió forintnyi forráshoz jutott.

Azóta történt

  • Nem lesz negyedik mobilszolgáltató a BTel

    A látványosan növekvő távközlési vállalat nem jelentkezik a frekvenciaaukcióra, inkább virtuális operátorként lép piacra jövőre.

  • Tőzsdére megy a BTel

    Az alternatív szolgáltató három éven belül országosra bővítené saját gerinchálózatát.

  • Vezetékes internet: még tart a növekedés

    Novemberben is stagnált az ADSL-kapcsolatok száma, de a kábeles és optikai hozzáféréseké nőtt.

Előzmények