Az Ericssonnal is stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormány képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Thomas Jul, az Ericsson közép-európai régiójának vezetője ma délelőtt, az Ericsson K+F központjában.

Az aláírás előtt Thomas Jul elmondta, hogy minden, az Ericsson által telepített mobilkommunikációs infrastruktúrának van valamilyen magyar kötődése, és bejelentette, hogy a vállalat a jövőben a felhőalapú szolgáltatásokhoz, valamint a Big Datához kapcsolódó fejlesztéseket is Magyarországra hozza. A budapesti fejlesztőközpont az Ericsson második legnagyobb K+F létesítménye Európában, és a cég elkötelezettségét jól mutatja, hogy az elmúlt három év alatt 600 fővel bővítette magyarországi létszámát. A svéd vállalat jelenleg 1700 főt foglalkoztat nálunk, melyből 1200-an dolgoznak a K+F központban, és több mint százan doktori fokozattal rendelkeznek. Az Ericsson 33 ezer szabadalmából 550 a budapesti fejlesztőközpont munkájának eredménye. Az Ericsson évente 21 milliárd forintot fektet be itteni tevékenységébe, ami háromszorosa a magyarországi bevételének.

Az Ericsson nagyon szoros kapcsolatot ápol a BME-vel és az ELTE-vel (2-2 kutatólabor), évente 100 millió forint körüli összeggel támogatja az egyetemi laborok működését, és számos lehetőséget kínál az oktatási intézmények tanulóinak nemzetközi projektekben való részvételre, gyakorlatra vagy akár részidős munkára is.

A transzformer magyar feltalálóját méltató tábla az Ericsson budapesti fejlesztőközpontjában
A trafó magyar feltalálóját méltató tábla az Ericsson budapesti fejlesztőközpontjában

”Magyarországi jelenlétünk hosszú évek óta szolgálja az Ericsson, a magyar társadalom és a technológia használóit világszerte. Ezzel, a magyar kormány és az Ericsson között létrejövő stratégiai megállapodással erősítjük és elmélyítjük együttműködésünket Magyarországon.  Meggyőződésem, hogy a megállapodás hatása további értéket teremt a magyar társadalom, az Ericsson és végső soron az egész iparág számára.” – mondta Jul.

Az Ericsson több mint két évtizede a magyar mobilkommunikáció történetének egyik legmeghatározóbb szereplője. 1990-ben a svéd vállalat fektette le az első magyar analóg mobiltelefon-hálózat infrastrukturális alapjait, és a digitális (GSM) hálózat 1994-es kiépítése is a cég nevéhez fűződik. Kevesen tudják, hogy a világon elsőként Magyarországon lehetett MMS-t küldeni, a szolgáltatás 2002-es indulásában jelentős szerepe volt az Ericssonnak. A magyarországi LTE hálózat kiépítését is az Ericsson végezte.

Azóta történt

Előzmények