Megszakadt a kapcsolat az egyik legfontosabb európai műholddal

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy megszakadt a kapcsolat az egyik legfontosabb európai műholddal, a már tíz éve folyamatosan működő, elsősorban környezeti adatokat (időjárás-figyelés, természeti katasztrófák követése stb.) szolgáltató Envisattal (Environmental Satellite). Az ESA szakemberei folyamatosan dolgoznak a kapcsolat helyreállításán, ám eddig még nem jártak sikerrel.

A meghibásodásra utaló első jeleket már április 8-án tapasztalták, amikor a svédországi Kirunában lévő bázison nem tudták fogni a várt jeleket. Ekkor az ESA operatív egysége vészhelyzetet hirdetet, és az érintett szakterületek legnevesebb képviselőiből összeállítottak egy csapatot a helyreállítás végrehajtására. A műhold a tudósítás szerint stabilan kering pályáján, tehát nem pályaeltérés, hanem valami más lehet a meghibásodás oka.

Az Envisat projektje mindezek ellenére mindenképp sikertörténet, mivel a 2002-ben felbocsátott műhold a tervezettnél kétszer hosszabb ideig működött hibátlanul, de az ESA még szeretné továbbra is használni, ugyanis utódjait, a Sentinel nevű program keretében a tervezett műholdakat még nem bocsátották fel. A befektetést bőven megszolgáló szatellit még mai is igen nagy tekintélynek örvend, mivel páratlanul összetett a tevékenységi köre, tíz különféle megfigyelő eszköz található rajta, amelyek információkat szolgáltatnak a szárazföldek, az óceánok, a jéggel borított területek és a légkör állapotáról. Többek között az Envisatnak köszönhető, hogy – a hasonló feladatkörű ERS műholdak információit is felhasználva – a kutatók és szakemberek felbecsülhetetlen értékű adatokhoz jutottak a klímaváltozást illetően. Az Envisat által küldött adatokra 70 országban több mint négyezer projektet építettek.

Bár folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, az ESA időközben megállapodott a kanadai űrügynökséggel, hogy ha a probléma továbbra is fennáll, akkor ideiglenesen, bérmunkában, aktiválják a Radarsat műholdat, hogy az Envisat adataira váró felhasználók igényeit ki tudják elégíteni.

Volker Liebig, az ESA programigazgatója elmondta, hogy az Envisat gondjai miatt szinte biztos, hogy fel fogják gyorsítani a Sentinel projektet, melynek keretében eredetileg jövőre tervezték az új műholdak pályára állítását.

Azóta történt

Előzmények