Észak-Amerikában már ingyenes a SkypeOut

Ez év végéig teljesen ingyenesen hívhatják a vezetékes és mobiltelefonokat számítógépeikről a Kanadában és az Egyesült Államokban élő Skype-felhasználók – jelentette be tegnap a cég sajtószóvivője. A VoIP-cég ezzel a lépéssel szeretni lendületet adni az észak-amerikai IP-telefonpiacnak, amely a világ többi fejlett gazdaságú részéhez képest lemaradásban van e téren.

A vezetékes és mobilszámok hívása korábban a SkypeOut szolgáltatás tarifái szerinti – egyébként is alacsony – percdíj fejében történhetett, amellyel a vezetékes hálózat tulajdonosának fizetendő díjat fedezte a cég. A Skype most átvállalja ezt az összekapcsolási díjat, hogy ingyenessé tegye a hívásokat. Bíznak azonban annyira az akció sikerében, hogy ez a költség nem módosítja ez évi terveiket: a tavalyi közel 60 millió dolláros árbevétel után idén meghaladni a 200 millió dollárt.

Amellett, hogy a kampánnyal a Skype jelentősen javíthat a legkeményebb falatnak számító észak-amerikai piacon elfoglalt helyzetén, egyben a versenytársaknak is fog egypár álmatlan éjszakát okozni. A Vonage Holdings például – minő egybeesés – épp e hónap végén tervezi elindítani lakossági hangszolgáltatását, amely a korábbi SkypeOut-tarifákkal versenyképes áron kínálta volna a hagyományos telefonok hívását. A Vonage mellett ugyanakkor a hasonló szolgáltatást percdíjas konstrukcióban nyújtó Microsoftnak, Yahoonak, AOL-nak, Earthlinknek és Google-nek is el kell gondolkodnia, hogy felveszik-e a Skype által dobott kesztyűt, és, ha igen, hogyan.

A Skype-ot tavaly felvásárló eBay elnök-vezérigazgatója, Meg Whitman már tavaly októberben azt jósolta, hogy a telefontársaságoknak hamarosan le kell mondaniuk arról, hogy pénzt kérjenek a hívásokért, és inkább hirdetési és tranzakciós díjakból kell bevételeiket biztosítaniuk. Úgy néz ki, Észak-Amerikában már megkezdődött ez a folyamat.

Azóta történt

Előzmények