Mindenhová gigabites internetet és 5G-t akar az EU

Az állami támogatások is a gyorsabb internetelérés terjedését ösztönzik a jövőben.

Az EU versenyhatóságának döntése értelmében a jövőben az EU-tagországok könnyebben tudják majd állami támogatások formájában finanszírozni a gyors internetelérés terjedését.

Az EB konkrétan azt szeretné, hogy 2030-ra minden európai háztartásban gigabites internetelérés legyen, a lakott területek pedig mindenhol le legyenek fedve 5G-s eléréssel. Ennek érdekében állami támogatást adhatnak a kormányzatok a szélessávú hálózatok támogatására, ha azok legalább 1 Gbps-ot tudnak lefelé és 150 Mbps-ot fölfelé sebesség terén. A mobilhálózatok támogatása akkor engedélyezett, ha a meglévő vagy a tervezett hálózat minőségét fejlesztik.

Az átláthatóság keretében a kormányzatok kötelesek lesznek az állami támogatás kiírása előtt legalább 30 nappal nyilvános konzultációt tartani, a kritériumok közé környezetvédelmi és energiaügyi szempontok is kerülnek. Már a 100 ezer eurós projektekről is nyilvánosságra kell majd hozni az adatokat. A versenyhatóság döntött arról is, hogy milyen feltételek mellett kell monitorozni a hálózatok teljesítményét és visszavenni a pénzeket, ha nincs meg a várt szint.

Azóta történt

Előzmények