Csúnya kis mese a magyar médiáról, az EU-ról és a távközlési adóról

Ma délelőtt meglepve tapasztaltuk a szerkesztőségben, hogy vezető hír lett a közmédiában az, hogy az „Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán a 2010-ben bevezetett távközlési különadó miatt – közölte pénteken az EU luxembourgi székhelyű igazságszolgáltatási intézménye”. Értetlenségünk jórészt abból fakadt, hogy ebben önmagában semmi újdonság nincs, hiszen az IT café az eseményeket folyamatosan követve már márciusban hírt adott erről a lépésről. Akkor viszont mi történt?

Válámi ván

Először természetesen az Európai Bizottság, illetve a „luxembourgi székhelyű igazságszolgáltatási intézmény”, vagyis az Európai Unió Bírósága honlapján néztünk szét a közlemények között, ám ott semmi hasonló tartalmú információra nem akadtunk. Mivel a gyakorlatilag a teljes magyar sajtót bejáró, az egyes oldalakon alig módosított szövegű hírt az MTI adta ki, először náluk érdeklődtünk az értesülés forrásáról. Ők készségesen elmondták, hogy pontos forrást nem tudnak, a szöveg brüsszeli tudósítójuktól érkezett. Az adott tudósító arról számolt be érdeklődésünkre, hogy internetes forrást nem tud adni, mivel ő egy magyar nyelvű közleményből dolgozott, mely közvetlenül az Európai Bíróság sajtóosztályáról érkezett.

Szerencsés módon a bíróság sajtóosztályának magyar munkatársát is sikerült elérnünk, akitől megtudtuk, hogy a tényszerű újdonságot alig tartalmazó közleményük apropója az, hogy az Európai Bizottság tavasszal benyújtott keresete végigjárta hosszas bürokratikus labirintusát, és október 12-én megérkezett az Európai Bírósághoz, így maga a bírói szakasz hivatalosan is kezdetét vette. A hasonló ügyeket alapul véve – tudtuk meg –, a kötelezettségszegési eljárásban a bíróság várhatóan másfél-két év múlva hirdeti ki határozatát.

???

Ma a magyar lapok címoldalán szereplő hír úgy jelent meg, mint ha valami újdonságról lenne szó, holott messze nem így van. Természetesen az is fontos, hogy az eljárás ténylegesen elindult, hiszen innentől számítható ki, hogy várhatóan mikorra zárul le, ám arról szó sincs, hogy az EU újabb csapást mért egyik tagállamára, szegény hazánkra – nem, ez még a régi ügy.

Vagyis: nem, nem nyomják Krahácsot, Krahács nyomja saját magát.

Azóta történt

Előzmények