Kedvezményes hívást és internetet adnak EU-s és ukrajnai mobilszolgáltatók

Az egyelőre három hónapos időtartamra szóló nyilatkozatot péntektől bármely szolgáltató bármikor aláírhatja.

Európai uniós és ukrajnai székhelyű távközlési szolgáltatók az EU és Ukrajna közötti megfizethető, illetve ingyenes barangolási szolgáltatásokra és nemzetközi hívásokra vonatkozó nyilatkozatot írtak alá – közölte ma az Európai Bizottság.

A közlemény kiemelte, hogy az együttes nyilatkozat állandó keretet hoz létre, hogy segítse az Ukrajnában zajló háború elől lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán állampolgárokat a hazájukban maradt családtagjaikkal és barátaikkal való kapcsolattartásban.

A közlemény létfontosságúnak nevezte, hogy az ukrán menekültek megfizethető hálózati kapcsolathoz férhessenek hozzá, ami a kapcsolattartás mellett az internethasználat és a megbízható információkhoz való hozzáférés szempontjából is elengedhetetlen. Közölték: a szolgáltatók arra vállaltak kötelezettséget, hogy az egymásnak felszámított barangolási és egyéb nagykereskedelmi díjak csökkentése mellett teszik lehetővé az Ukrajnával folytatott nemzetközi hívásokat. A nyilatkozat ukrán aláírói egyúttal kötelezettséget vállaltak arra, hogy az uniós partnereik által alkalmazott önkéntes intézkedések előnyeit továbbadják a végfelhasználóknak.

Az együttes nyilatkozatot ez idáig 24 uniós székhelyű szolgáltató, köztük számos uniós szintű csoport és a több virtuális mobilszolgáltatót képviselő MVNO Europe szövetség írta alá, valamint mindhárom ukrán mobilszolgáltató.

A bizottsági tájékoztatás szerint az uniós távközlési szolgáltatók már több millió SIM-kártyát osztottak szét ingyenesen az Ukrajnából érkezett menekültek között. Az ilyen SIM-kártyákkal ingyenes nemzetközi hívások indíthatók Ukrajnába. Egyes uniós szolgáltatók emellett a határ menti területeken, illetve menedékhelyeken ingyenes barangolást, valamint ingyenes Wi-Fi-szolgáltatást és töltést is biztosítanak. Ezzel párhuzamosan az ukrán szolgáltatók biztosítják az országon belüli belföldi barangolást, továbbá ingyenes nemzetközi barangolást kínálnak a háború elől menekülőknek.

Előzmények