A nyílt forrás felé nyit az EU adatvédelmi biztosa

A hivatalok átállítása elsősorban demonstratív jellegű, példaadó lenne.

Az európai unió adatvédelmi biztosa (European Data Protection Supervisor – EDPS) ) bejelentette, hogy februártól pilot jelleggel nyílt forrású megoldásokat tesztelnek a hivatalokban.

Wojciech Wiewiórowski közölte, hogy az adminisztratív munka közös elvégzésére és támogatására kialakított Nextcloud, illetve a LibreOffice Online tesztüzemét kezdték meg.

A biztos elmondta azt is, hogy a szoftvereket és támogatásukat biztosító európai székhelyű szolgáltatóval szerződést kötöttek, a szoftverek az uniós intézményekben bárki számára elérhetőek. A lehetséges váltás motivációja az – írta Wojciech Wiewiórowski –, hogy a nyílt forrású megoldások lehetnek alternatívái a nagy felhőszolgáltatók zárt forrású rendszereivel szemben, ugyanis ezek a nagyvállalatok az uniós rendelkezéseket áthágva nagyon gyakran továbbítják az EU-n kívülre az itt élők adatait, emellett a nyílt forrás lazíthat a monopóliumok miatt kialakult szoros függésen is.

A teszt eredményeit a következő hónapokban értékelik, ez alapján döntenek a folytatásról. Azt is hangsúlyozzák, hogy ez a pilot csak egy kis része egy nagyobb folyamatnak, melynek célja az EU sokszoros függéseinek és kiszolgáltatottságának enyhítése, a nagy nemzetközi IT-cégektől való eltávolodás serkentése.

Előzmények