Az EU megfegyelmezi az internetes keresőket és kereskedőket

Meglena Kuneva
Meglena Kuneva

Az Európai Unió határozott törekvése, hogy az e-kereskedőket, a közösségi oldalak üzemeltetőit és az internetes keresőcégeket szigorúbb adatvédelmi intézkedések meghozatalára kényszerítse rá, mivel a jelenlegi adatkezelési gyakorlat messze nem kielégítő – közölte a fogyasztói jogokért felelős biztos, Meglena Kuneva tegnap Brüsszelben.

A biztos asszony szerint a fogyasztókat megillető alapjogokat – átláthatóság, ellenőrizhetőség, a kockázatok ismertetése – e cégek folyamatosan megsértik, nem biztosítják. Kuneva szerint a vevőprofilokat készítő technológiák ma már hihetetlenül fejlettek, s ezzel együtt sokkal több személyes adatot szereznek meg a vállalatok, mint amennyire szükségük lenne tevékenységük hatékonyságának növeléséhez, s ez főképp annak köszönhető, hogy a fogyasztók nyomás alatt állnak, mivel a szolgáltatások igénybevételéhez számtalan adatot meg kell adniuk magukról – a biztos a „Facebook-lázadás" esetét hozta fel, mint annak jelét, hogy szükséges az állami szabályozás.

Az Európai Bizottság elismeri, hogy az adatgyűjtés szükséges a különféle internetes tevékenységekhez üzleti szempontból, ugyanakkor védeni kívánják a magánszférát, a személyes adatokat. Kuneva hozzátette: a World Wide Web lassan már World Wilde West, ezért ha szükséges, „nem fog parázni", kemény lépésekkel fogja megvédeni a fogyasztók jogait.

Azóta történt

Előzmények