Európa imádja a Firefoxot

Az internetes vizsgálatokra specializálódott francia XiTi adatai szerint a földrészek közül Európában a legnépszerűbb a Firefox böngésző, kontinensünkön az internetezők több mint 20 százaléka ezt a szoftvert használja. Tavaly márciusban ez az arány még csupán 11,6 százalék volt. Ráadásul közel egyenletesen nő a Mozilla Corporation által fejlesztett program népszerűsége az összes vizsgált európai országban.

A több mint 32 millió honlapról gyűjtött statisztika szerint a Firefox a finneknek tetszik leginkább, itt a részesdése 38,4 százalék, de Szlovéniában és Németországban is 30 százalék fölött van. A legkevésbé a dánok, a hollandok és az ukránok tűnnek hajlamosnak a böngészőváltásra, de a firefoxosok aránya csak Európa legnagyobb országában nem éri el a 10 százalékot. Magyarországon a szoftver elterjedtsége 24,5 százalékos.

A XiTi ezúttal is felhívja a figyelmet arra, hogy az adatgyűjtésre egy hétvégi napon – január második vasárnapján – került sor, ám most először nem mértek szignifikáns különbséget a hétvégi és hétköznapi böngészőrészesedésekben. Korábban a hétvégi mérés egyértelműen a Firefox számait javította, hiszen ilyenkor főként otthoni PC-kről neteznek a felhasználók, a böngészőválasztás szempontjából konzervatívabbnak tartott vállalatoknál pihennek a gépek. Az új adatok azonban azt mutatják, hogy ma már a cégek sem tartanak a Microsoft Internet Explorer leváltásától.

Azóta történt

Előzmények