Európa rágyúr a szuperszámítógépekre

Európa lemaradásban van a szuperszámítógép-versenyben, ezért az Európai Bizottság (EB) megduplázza a nagy teljesítményű számítógépes (HPC) rendszerek fejlesztésére, telepítésére fordítható büdzséjét – jelentették be ma. Az ambiciózus program egyik célkitűzése, hogy 2020-ra exaflops teljesítményű számítógépek működjenek a közösség területén.

Az exaflops teljesítmény egytrillió, azaz 1018 lebegőpontos művelet elvégzését jelenti másodpercenként, ez nagyjából százszorosa annak, amire a ma legerősebb japán szuperszámítógép, a K computer képes. Az előrejelzések szerint ezt a szintet a HPC-nagyhatalmak – köztük az Egyesült Államok és Kína, ahol az ilyen irányú fejlesztéseket szintén támogatja az állam – 2018 körül tudják majd megugrani.

Jelenleg a világ legnagyobb teljesítményű számítógépes rendszereit rangsoroló Top 500-as lista első tíz helyezettje között egy európai található: a francia Atomenergia-bizottság Bull által épített gépe a kilencedik helyen áll. A tízes toplistán ugyanakkor az Egyesült Államok öt, Japán és Kína pedig két-két nagyvassal képviselteti magát.

Az EB a HPC-fejlesztések felpörgetése érdekében 630 millió euróról 1,2 milliárd euróra emelte az e területre fordítható keretet. Ennek felét fejlesztésekre és a szakembergárda képzésére szánják, ami Brüsszel szerint több ezer munkahelyet teremthet. „A nagy teljesítményű számítástechnika kulcsfontosságú katalizátora az európai iparnak és munkahelyteremtésnek. Okosan kell finanszíroznunk ezt a területet, mert nem engedhetjük meg, hogy a versenytársainké legyen” – nyilatkozta Neelie Kroes, az EB digitális menetrendért felelős alelnöke.

A tervek szerint a keretből többek között tovább erősítik majd az integrált európai szuperszámítógépes infrastruktúrát (PRACE); támogatják a szuperszámítógépes rendszerek beszerzését és használatát akár több tagország közös beruházásaként is; az egyes kutatási területekre fókuszáló szoftveres kiválóságközpontokat hoznak létre; és támogatják az európai kutatás-fejlesztést. Az EB közleménye rámutat: egy korszerű szuperszámítógép telepítésének költsége meghaladja a 100 millió eurót, üzemeltetése pedig évente 20 millió eurót is felemészthet.

Előzmények